Sağlık

Meme kanserinde büyük umut: Nüksetmeye neden olan hücreler ayıklanabilecek

26 Mart 2024 13:41

T24 Dış Haberler

Bilim insanları, meme kanseri hücrelerinin uykuya yatarak ve yıllar sonra uyanmasını ve hastalığın nüksetmesine yol açmasını önleme konusunda bir atılım gerçekleştirdiklerini duyurdu. 

Bulgular, meme kanserinin ilk tedaviden yıllar sonra tekrarını durdurabilecek yeni tedaviler için umut veriyor. Çalışma, tüm meme kanserlerinin yüzde 80'ini oluşturan östrojen reseptör pozitif (ER+) meme kanserine odaklandı.

ER+ meme kanseri östrojene duyarlı olduğundan hücreler bu hormonun yardımıyla bölünüyor ve büyüyor. Tedavi genellikle hastanın ihtiyaçlarına göre uyarlanmış farklı tedavilerin ve ameliyatın bir kombinasyonunu içerecek. 

Londra'daki Kanser Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar, değişikliklerin ardındaki mekanizmayı ortaya çıkardı ve kanseri tamamen durdurabilecek yeni tedaviler için bir umut ışığı bulduklarını açıkladı. 

Cancer Discovery dergisinde yayınlanan çalışmada, "G9a" olarak bilinen bir enzimin rolü incelendi ve G9a'nın engellenmesinin, kanser hücrelerinin hareketli hale gelmesini önlediğini ve ayrıca hali hazırda kış uykusuna yatan hücreleri de öldürdüğü keşfedildi. 

Enstitüde epigenetik plastisite profesörü olarak çalışan Luca Magnani şunları söyledi:

"Birincil östrojen reseptörü, pozitif meme kanserini ortadan kaldırmak için yapılan ameliyattan sonra hastalara, kalan kanser hücrelerini öldürmeyi amaçlayan beş ila 10 yıllık hormon tedavisi veriliyor. Bunun tüm hastalar için işe yaramadığını biliyoruz çünkü meme kanseri yıllar sonra geri dönebiliyor. Bu çalışmada, meme kanserinin neden geri döndüğünü daha iyi anlamak ve mani olmak istedik. Araştırmamız, kanser hücrelerinin, uyku halinde kalarak tedaviden kaçmak için kullandıkları, yıllar sonra "uyanmadan" ve hızla yeniden bölünmeye başlamadan önce kış uykusuna yatmak için kullandıkları anahtar bir mekanizmayı belirledi"

Magnani, nükseden hücreleri hedef alan çalışmaların hastaların yıllarca hormon tedavisine ihtiyaç duymadan kanserlerinin geri dönmeyeceğinden emin olabileceklerini umuyor. 

Magnani, "Araştırmamız, kanser hücrelerinin yeniden uyanmak için tetiklenmeden önce uzun yıllar boyunca vücutta hareketsiz kalabileceğini ve kanserin geri dönmesine neden olabileceğini giderek daha açık bir şekilde ortaya koydu. Bu çalışma, bu uyku halindeki hücrelerin genetiğini analiz etmek ve uyku durumuna yol açan mekanizmalar hakkında önemli bilgiler edinmek için yenilikçi bir yaklaşım kullanıyor. Bulgular her ne kadar erken bir aşamada olsa da, meme kanserinin geri gelmesini önleyen yenilikçi tedavilerin geliştirilmesine yönelik potansiyel yeni hedefleri ortaya koyuyor" diye konuştu.