Kültür-Sanat

Meme kanseri yaşamış kadınların biyografik anlatılarına Şirin Tekeli Araştırma Ödülü

19 Aralık 2023 16:16

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Şirin Tekeli Araştırma Ödülleri Paneli ve Ödül Töreni’nde, meme kanseri yaşamış kadınların biyografik anlatıları üzerine yapılan çalışma ödüle layık görüldü.

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin (SU Gender); demokrasi, akademik özgürlük, toplumsal cinsiyet eşitliği ve feminizm alanlarında öncü çalışmalar yapan akademisyen Şirin Tekeli anısına düzenlediği Araştırma Ödülleri bu yıl “Türkiye’de Cinsiyet Çalışmaları Uluslararası Konferansı” kapsamında düzenlenen panel ile duyuruldu.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Şirin Tekeli Araştırma Ödülleri Paneli ve Ödül Töreni’nde geçtiğimiz yıl ödül kazanan araştırmacılar çalışmalarının çıktılarını sunarken bu yıl araştırma ödülü ve teşvik desteğine layık görülen araştırmacılar da açıklandı.

Araştırma ödülü "Memenin Feminist Yolculuğu: Meme Kanseri Deneyimi Yaşamış Kadınların Biyografik Anlatılarıyla Kurulan Dayanışma Pratikleri Üzerine Nitel Bir Araştırma" adlı çalışması ile Işıl Bayraktar’a verildi.

Meme kanserinin yaygınlığı göz önünde bulundurularak genç kadınlar arasında hastalıkla ilgili farkındalığın artırılmasının ve bu alanda savunuculuk yapılmasının önemini vurgulayan araştırma, biyografik anlatılar üzerinden farklılıklara dikkat çekiyor.

Meme kanseri yaşayan kadınların sınıf, etnisite, sosyo-ekonomik durum, engellilik, Türkçe konuşamama, göçmenlik gibi nedenlerle yaşadıkları dezavantajlı durumlardan hareketle kadınlar arası bir dayanışma alanı yaratılabileceği tartışılıyor.

Şirin Tekeli 2023 Araştırma Ödülleri’nde teşvik desteği almaya hak kazanan araştırmacılar ise Erol Sağlam, Selver Şahin ve Burcu Sarı oldu.

Şirin Tekeli hakkında

Haziran 2017’de aramızdan ayrılan Şirin Tekeli, arkasında çok zengin bir miras bıraktı. 1978 yılında alanında bir ilk olarak İstanbul Üniversitesi’nde yazdığı doçentlik tezi Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat (İletişim, 1982) ve Türkiye’de feminist kadın çalışmalarının ilk disiplinlerarası derlemelerinden olan 80'ler Türkiye'sinde Kadın Bakış Açısından Kadınlar (1990) kitaplarının yanı sıra, 1980’lerin başında Somut gazetesinde yazdığı ilk feminist yazılar, Fransızca ve İngilizceden çevirdiği 20’den fazla kadın ve demokrasi odaklı kitap ve uluslararası akademik dergi ve derlemelere yazdığı makalelerle Şirin Tekeli, kadın ve toplumsal cinsiyet çalışmalarının Türkiye’de ve Türkçede kurulmasına ve yerleşmesine öncülük etti. Şirin Tekeli aynı zamanda sivil toplumun, feminist hareketin ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının kurumsallaşması ve güçlenmesi yolunda atılan pek çok adımın öncüsü ve itici gücü oldu. 1985-1990 arasında Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW) uygulanmasını talep eden dilekçe kampanyası, Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü, Kâriye Şenliği, Mor İğne Kampanyası ve Medeni Kanun reform çalışmalarında aktif rol oynadı. 1986’da İnsan Hakları Derneği’nin, 1989’da İstanbul Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın, 1990’da Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın, 1993’te Türkiye Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin, 1997’de Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği’nin (KA-DER) ve Winpeace – Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi’nin kurucuları arasında yer aldı.