Kültür-Sanat

Melisa Sözen'in Kış Uykusu performansıyla Cannes'da alacağı ödül, kurallara takılmış

01 Aralık 2023 14:51

Türkiye'nin önde gelen yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazandığı "Kış Uykusu" filminin başrol oyuncularından Melisa Sözen'in "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü alacağını ancak kurala takıldığını açıkladı. 

Ceylan, Doğan Kitap'tan çıkan 'Kış Uykusu' kitabının Yapım Güncesi bölümünde filmle ilgili bilinmeyen detayları anlattı. 

10Haber'in aktardığına göre Ceylan, 26 Mayıs 2014’te günlüğüne Melisa Sözen ile ilgili şu notu düştü:

"Cannes geçti. O sırada yazmaya değil düşünmeye bile zamanım olmadı desem yalan olmaz. O hengâmeden sonra şimdi dünya eskisinden de sessiz görünüyor. Önceden verilmiş bir masterclass sözüm olduğu için oradan İstanbuľ'a dönmedim. Rotterdam’a geldik Mehmet (Eryılmaz) ile. Uçakta Alin de (Taşçıyan) bizimleydi.

Melisa Sözen’in ‘Kış Uykusu’ndaki performansı Cannes jürisini çok etkilemiş. Bugün Cannes’daki basın sorumlumuz Vanessa’dan bir mail geldi. Bütün Cannes sürecinde, jüri üyelerinden birine çevirmenlik yaptığı için sürekli jüriyle birlikte olan bir arkadaşına rastladığını söylüyor. Arkadaşı ona bütün ödül tartışmaları sürecinde jürinin Altın Palmiye için en ufak bir kuşkusunun bile olmadığını ve hiçbir zaman bu ödül için başka bir filmin gündeme gelmediğini söylemiş. Ve ayrıca jüri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Melisa Sözen’e vermek istemiş. Ancak ne yazık ki ilk üç ödülden (Altın Palmiye, Grand Prix veya En İyi Yönetmen) birini alan bir filme başka ödül verilemeyeceğini dayatan yeni kurallar gereğince bu mümkün olamamış. Üzüldüm Melisa adına. Evet, hatırlıyorum. Aynı şey, ben jüri olduğumda da söz konusu olmuştu. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Grand Prix kazanan filmin oyuncusu Taha Rahim’e vermek istemiştik ama bu kural yüzünden verememiştik. Saçma bir kural bana göre.”

TIKLAYIN - Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz sessizliğini bozdu: Tabii ki Üç Maymun'u ondan çalmadım