Politika

Eski AKP milletvekili: Demokratik olmayan siyasi yapıların despotik rejimlere dönüşmesi kaçınılmaz

01 Mart 2019 10:57

Eski AKP Bursa Milletvekili ve Karar yazarı Mehmet Ocaktan kuvvetler ayrılığını İslam ve demokrasi tartışması üzerinden değerlendirdi. "İslam ve demokrasi" konusunun hem batılı hem de Müslüman dünyada tartışıldığını söyleyen Ocaktan, "İslam ilahi bir dindir. Sistemin oluşumunu beşeri iradeye bırakmıştır dedi. Demokratik olmayan siyasi yapıların despotik rejimlere dönüşmesinin kaçınılmaz olacağını anlatan Ocaktan, "İslamla demokrasinin bağdaşabileceğini" savundu.

Ocaktan "Bir gün biz de kuvvetler ayrılığını keşfedebilir miyiz?" başlıklı (1 Mart 2019) yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti:

...Eğer geleneksel kültürümüzün tarihsel seyri içinde adeta dinin bir rüknü olarak zihinlere yerleşen “İslam devleti” idealinin fantastik dünyası ile ufkumuzu sınırlamadan ve de modern zamanların gerçeklikleriyle yüzleşerek İslam’ı okumayı başarabilirsek, demokratik değerlerin ve özellikle de ‘kuvvetler ayrılığı’nın önemini eminim daha iyi kavrayabiliriz. Çünkü tarihsel tecrübeler göstermiştir ki demokratik olmayan siyasi yapıların despotik rejimlere dönüşmesi kaçınılmazdır.

Yazının tamamı için tıklayın