Politika

Mehmet Barlas: Papaz Brunson'ın iade edilmesi dolayısıyla Trump'ın Erdoğan'a vefa borcu olduğunu öğrendik

"Amerikan silah endüstrisi, Türkiye'yi cezalandırmak için Amerikan derin devletini devreye sokmuş"

01 Temmuz 2019 18:19

Sabah yazarı Mehmet Barlas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Japonya’da G-20 zirvesi kapsamında gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin kaleme aldığı yazıda “Ajan papaz Brunson'ın iade edilmesi dolayısıyla Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir vefa borcu olduğunu da öğrendik” ifadesini kullandı. Barlas, “Türkiye'nin savunmasını Rus yapımı silahlara teslim etmesini Amerikan silah endüstrisi, Türkiye'yi cezalandırarak bir çözüme bağlamak için Amerikan derin devletini devreye sokmuş. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkan Trump'a olayın içyüzünü ayrıntıları ile anlatınca bu düzen bozulmuş” iddiasında bulundu.

Mehmet Barlas’ın Sabah gazetesinde “Bir doğru davranışı Trump’ın imajını çok değiştirdi” başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili bölümleri şöyle:

Bir doğru davranış, kişinin bozuk olan imajını bir anda düzeltebilir. ABD Başkanı Trump'a iki gün öncesine kadar, beyni betonlaşmış, sabit görüşlü ve kavgacı biri olarak bakıyordum. Ama Japonya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştükten sonra Türkiye'nin S-400'leri ve F-35'leri konusunda söylediklerinden ötürü, Trump'a karşı duygularım değişmeye başladı.

Demek ki bu sarı saçlı yaşlı adama gerçekler anlatılınca, bunlar etkili olabilirmiş. Demek ki Trump ön yargılı değilmiş. Demek ki Türkiye ile Amerika arasındaki ittifakın tehdidi Trump'tan değil Amerikan derin devletinden ve Amerikan silah endüstrisinden geliyormuş. Türkiye'nin savunmasını Rus yapımı silahlara teslim etmesini Amerikan silah endüstrisi, Türkiye'yi cezalandırarak bir çözüme bağlamak için Amerikan derin devletini devreye sokmuş. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkan Trump'a olayın içyüzünü ayrıntıları ile anlatınca bu düzen bozulmuş.

***

Artık biliyorum ki, Trump'a gerçekler anlatılınca sonuç alınabiliyor. Ayrıca ajan papaz Brunson'ın iade edilmesi dolayısıyla Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir vefa borcu olduğunu da öğrendik. Demek ki gelecekte doğabilecek dramatik anlaşmazlıklar konusunda Erdoğan ile Trump'ın kuracağı diyaloglarla, krizler aşılabilirmiş. Açıkçası bu gerçek bana iyimserlik veriyor.