Medya

Medya ve Mülteci Hakları Derneği İzmir'de kuruldu

Dernek tarafından haftalık olarak raporlanacak haberler kamuoyuyla paylaşılacak

07 Kasım 2019 22:00

İzmir’de gazetecilerin, mülteci hakları savunucularının, avukat ve sivil toplum örgütü çalışanlarının bulunduğu bir grup tarafından Medya ve Mülteci Hakları Derneği kuruldu. Derneğin kuruluş amacının mültecilerin haber alma, düşünce ve ifade özgürlüklerinin erişimine alan açmak olduğu belirtildi. 

Evrensel'in haberine göre, bugün saat 19.00'da açılışını yapan dernek, geleneksel ve dijital medya üzerinden mülteciler hakkında çıkan haberleri takip ederek, hak ihlali, ayrımcı uygulama ve yanlış bilgi içeren haberleri haftalık raporlarla kamuoyuyla paylaşmayı planlıyor. Haberlerin analizini yapmayı planlayan dernek, aynı zamanda akademisyenler, mülteci odaklı çalışmalar yapan kuruluşlar ve iletişim fakültesi öğrencilerinin faydalanabileceği bir 'mülteci odaklı hak haberciliği kılavuzu' hazırlayacak. 

"Mülteciler hakkında ön yargı oluşturuyor"

Dernek, mülteci haklarının ülke gündeminde kendine yer bulması, nefret söylemini üreten ve arttıran içeriklerin azalması ve mültecilerin medya araçları ile kendilerine dair içerikleri yine kendilerinin üretebilmesine zemin oluşturmak amacıyla çalışmalar yürütecek. 

Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada mültecilerin medyadaki temsilinin halkın mültecilere bakış açısını etkilediği vurgulanarak, "Mültecilerin medyada yer aldığı haberler mülteciler hakkında ön yargı yaratırken, bir arada yaşamanın önünde büyük bir engel oluşturdu. Buna karşın, mülteci haklarını ve hak taleplerini ele alan içerikler ise medyada sınırlı yer buldu. Mültecilerle ilgili ayrımcılık karşıtı tutumların aktarıldığı medya içerikleri, mülteciler ile Türkiyelilerin bir arada yaşaması açısından önem taşıyor" ifadelerine yer verildi.