TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın 1955’te yaşanan "6-7 Eylül Pogromu" kanun teklifini “kaba ve yaralayıcı” ifadeler yer aldığı gerekçesiyle iade etti. Şentop’a tepki gösteren Paylan, “Yüzleşilmeyen her suç tekrarlar. Meclis Başkanı bu önergeleri reddediyor ve yüzleşilmesinin önüne geçiyor" dedi.
HDP Diyarbakır Milletvekili Paylan, 6-7 Eylül 1955’te yaşanan pogromun 67’nci yılında kanun teklifi hazırladı. Resmi verilere göre, İstanbul’da ve İzmir’de Rum, Ermeni ve Yahudilere ait 5 binden fazla mekânın ciddi şekilde tahrip edildiğini, yakıldığını ve yağmalandığını hatırlatan Paylan, yüzleşmek amacıyla bu tarihin “6-7 Eylül 1955 Pogromu Hafıza Günü” ilan edilmesini talep etti.
GazeteduvaR'dan Serkan Alan'ın haberine göre, HDP'li Paylan’ın kanun teklifi TBMM Başkanı tarafından, “kaba ve yaralayıcı” ifadeler olduğu gerekçesiyle iade edildi. TBMM İçtüzüğü’nün 67’nci maddesinde, 'Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için, o yazı veya önergeyi sahibine geri verir' hükmünün yer aldığını hatırlatan Şentop, “Bu çerçevede Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunulan evraklarda toplumun bir kesimi veya tamamı yahut belirli kişi veya kişiler yönünden yaralayıcı olabilecek ifadelerin bulunması durumunda önergenin, söz konusu ifadelerin düzeltilmesi için TBMM Başkanı tarafından sahibine iadesi gerekmektedir" dedi.
"Yüzleşilmeyen her suç tekrarlar"
6-7 Eylül 1955’de Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en karanlık günlerin yaşandığını, pek çok bilgiyle ve belgeyle bunun devletin derinliklerinde organize edildiğinin ortaya çıktığını ifade eden HDP’li Paylan, Meclis Başkanı Şentop tarafından "gerekçesi" açıklanmadan kanun teklifinin iade edilmesine tepki gösterdi.
Kanun teklifini, "Gelin yüzleşelim, araştıralım" diyerek, "bu tarz olaylar bir daha olmasın" düşüncesiyle verdiğini belirten Paylan, "Çünkü yüzleşilmeyen her suç tekrarlar. Ama Meclis Başkanı bu önergeleri reddediyor ve yüzleşilmesinin önüne geçiyor" dedi.