Kültür-Sanat

Martin Scorsese: Sinemanın geleceğinden korkuyorum

ABD'li ünlü yönetmen, gerilim filmi "Killers of the Flower Moon" ile geri dönerken BBC'den Tom Brook ile film endüstrisinin durumunu tartıştı.

09 Ekim 2023 13:58

T24 Kültür Sanat

Yeni epik suç draması Killers of the Flower Moon'un gösterime girmesinin arifesinde, ABD'li büyük film yapımcısı Martin Scorsese, çağdaş Hollywood filmlerinin durumuna ağıt yaktı. BBC'nin Konuşan Filmler programı için verdiği bir röportajda, şu anki gişe rekorları kıran seriler hakkında şunları söyledi: "Bunlar bana göre değil... yaşlandıkça zamanımı nerede geçireceğimi bulmaya çalışıyorum. Bu tarz filmlerle bunu yapamam." 

"Ciddi işler, hatta ciddi komediler" ortaya çıkardığı bir geçmişi özlemle andığını anlatan Scorsese, sanat formunun gelişmeye devam ettiği günümüz bağımsız filmlerinin de hak ettiği platformları alamadığını söyledi: "Onların daha büyük, daha görünür olmasını istiyoruz. Daha fazla izleyicinin görmesini istiyoruz" 

Yeni filmi Killers of the Flower Moon hakkında, "Sokak suçlarının, organize suçun olduğu bir bölgede büyüdüm, kötü şeyler yapan pek çok insan vardı. Yani bu hikayede bunu birinin mağazasını soymaktan, onu yok etme noktasına kadar götürdüğünü görebilirsiniz" dedi.

Scorsese, günümüzde gişe rekorları kıran pek çok Hollywood filminin farklı bir hikaye anlatımı sunmakta başarısız olduğunu, zaman zaman kiralık yönetmen olsa da genellikle kendi şartlarına göre kendi sesini yansıtan filmler yaptığını söylerken, bir yönetmenin sanatsal vizyonunun hakim olduğu bir sinemaya gerçekten değer verdiğini sözlerine ekledi.

Apple Original Films tarafından tahmini olarak 200 milyon dolar tutarında fon sağlandığı bildirildi ancak yönetmen, kendisinin az çok yalnız bırakıldığını savundu. "Çünkü sen busun, ama evet, ben artık 80 yaşındayım" diyebilirsiniz. Böylece omzumun üzerinden kimsenin bakmadığı bir fotoğraf çekebildim."

Scorsese, epik filmleri kendi tarzına göre yapan bir yönetmen olarak ABD sinemasında artık nadir görülen bir konuma sahip. 

Sinemanın cesur yeni dünyası

Seksen yaşındaki Scorsese, kendisinin ve diğer film yapımcılarının genel olarak sinemaya gidişin hâlâ Kovid öncesi seviyelere dönmediği değişen bir manzarayla karşı karşıya olduklarını bildiğini, filmlerinin ABD'de gösterime girmesi söz konusu olduğunda da, her zamankinden daha fazla parçalanmış ve politik olarak kutuplaşmış bir izleyici kitlesiyle uğraşmak zorunda kaldığını söyledi.

"Önemli olan çerçevenin içinde ne olduğu, kamerayı nereye yerleştireceğiniz ve hayatınızdan geri kalan zamanı bir hikaye anlatarak nereye harcayacağınızdır."

Scorsese, müthiş bir itibarı olmasına rağmen Killers of the Flower Moon'un gişede başarılı olacağının garantisi olmadığı görüşünde. Yönetmenin 1970'lerdeki en parlak döneminde, The Godfather gibi filmler dünyanın her yerindeki izleyicileri birleştirmeyi başarmıştı. Scorsese, sinemanın izleyicileri bir araya getirme konusunda hâlâ aynı güce sahip olup olmadığından şüpheli. 

"Emin değilim, umarım olabilir. Bu konuda yanılıyor olabilirim ama sorun şu ki filmler belirli bir grup için yapılıyor… Farklı cinsiyet, farklı cinsel tercih vb. farklı gruplar için yapılmış filmleriniz var. Bunların hepsi film olmalı, hepsi birlikte."

Sinemaya gitmenin kaderi belirsiz olduğundan Scorsese, eski filmleri eski kitaplarla karşılaştırarak bunların korunması gerektiğine inandığını söyledi. "Bize verdiği resim... kim olduğumuzun, nasıl değiştiğimizin, iyi şeylerin, utanç verici şeylerin temsili; bunlar halının altına süpürülemez." 

Scorsese kasım ayında 81 yaşına girecek ve hâlâ yapmak istediği filmler var. Enerjisini nereye harcayacağına karar verirken İranlı efsanevi film yapımcısı Abbas Kiarostami'nin tavsiyesini hatırlıyor "Bana baktı ve 'Yapmak istemediğin hiçbir şeyi yapma.' dedi. Ve ne demek istediğini biliyorum."