Bilim / Teknoloji

Martıların ne yiyeceklerine insanlara bakarak karar verdikleri ortaya çıktı

24 Mayıs 2023 20:30

Yapılan bir çalışma, martıların ne yiyeceklerini anlamak için insanları gözlemlediğini ve onları taklit ettiğini ortaya koydu.

Independent Türkçe'nin haberine göre, Birleşik Krallık'ın Brighton kentindeki plaj ve çevresinde yaşayan gümüş martılar üzerinde yapılan çalışmaya göre, martılar plajdaki insanların ne yediğini gözlemleyerek bu yiyeceklere yöneldi. Blimsel dergi Biology Letters'ta yayımlanan çalışma kapsamında, plajdaki martılara farklı renklerde iki paket gevrek sunuldu. Araştırmacılardan biri de paketlerden birkaç metre ilerde bir çanta içinden alarak yemek yemeye başladı.

Martıların yüzde 95'inin yemek için araştırmacının çantasıyla aynı renk olan gevrek paketini seçtiği görüldü. Araştırmacıların yemek yemeden sessizce durduğu denemelerdeyse, martıların yüzde 20'sinden azı gevrek paketlerine yaklaştı. Ancak araştırmacıların yemek yediği denemelerin yüzde 48'inde martılar da gevrek paketlerini kontrol etti.

"Son zamanlarda martılar kentlileştiyor"

Makalenin yazarlarından Sussex Üniversitesi'nden biyolog Franziska Feist, "Yetişkin martıların insan davranışlarını incelediklerini ve bunu kendi yiyecek arayışlarına uyguladıklarını gördük. Son zamanlarda martılar kentlileştiyor. Bu yetenek martıların genel zekasından ve davranışsal esnekliğinden geliyor olmalı" dedi.

Plajdaki, "Kuşları beslemeyin" tabelaları hakkında konuşan Feist, "İnsanları basitçe martıları beslemekten caydırmaya çalışmak yeterli olmayabilir. Halen ne yediğimizi gözlemleyebiliyorlar ve bu durum onların atık ve kalıntıları farketme yeteneğini harekete geçiriyor" ifadelerini kullandı.

Daha önce yapılan araştırmalar martıların, insanların dokunduğu yiyecekleri yemeyi tercih ettiğini ortaya koymuştu.