Bilim / Teknoloji

Mars'la ilgili yeni keşif; magma olabilir

Mars hakkında uzun yıllardır çalışmalar sürdürülüyor. Volkanizmanın, Mars yüzeyini şekillendirmede halen aktif bir rol oynadığı tahmin ediliyor

29 Ekim 2022 14:31

Zürih – İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünde (ETH Zürih) çalışan sismolog ve jeofizikçiler, NASA’nın InSight göreviyle Mars’ın yüzeyine SEIS sismometresini konuşlandırdığı 2018 yılından beri 1.300’ü aşkın Mars depreminin sismik sinyallerini dinlemişti. Araştırmacılar, tekrar tekrar büyüklü küçüklü Mars depremleri kaydetmişti.

Daha önceki tartışmalara da bakıldığında anlam kazanıyor

Depremlerin konumu ve tayfsal niteliği üzerinde yürütülen detaylı bir analiz ise şaşırtıcı bilgiler ortaya çıkarıyor. Depremlerin merkezi yarık ve çöküklerden oluşan Cerberus Fossae bölgesi civarından çıktığı için, depremler yeni bir hikâye anlatıyor: Volkanizmanın, Mars yüzeyini şekillendirmede halen aktif bir rol oynadığını akla getiren bir hikâye…

Populer Science Türkiye'nin aktardığı gibi ETH Zürih öncülüğünde çalışan uluslararası bir araştırma takımı, yakın zaman önce Cerberus Fossae çökük sisteminden çıkan 20’yi aşkın Mars depremini analiz etti. Bilim insanları bu sismik veriden, düşük frekanslı volkanların günümüzdeki erimiş lavla açıklanabilecek ve muhtemelen sıcak olan bir kaynağı (ör. derinlerdeki magma) ve Mars’taki volkanik faaliyeti işaret ettiğine karar verdi. Özellikle de bu depremlerin, çoğunlukla Cerberus Fossae’nin en iç kısmında yer aldığını buldu.

Ayrıca sismik verileri aynı bölgeye ait gözlem görüntüleriyle karşılaştırdıklarında, koyu renkli toz çökeltilerinin hem rüzgar yönünde hem de Cerberus Fossae Örtü Birimi’ni çevreleyen birden fazla yönde baskın olduğunu keşfetmişler.

Nature Astronomy bülteninde yayımlanan makalenin baş yazarı olan Simon Staehler, “Tozun koyu tonu, daha yakın bir zamanda gerçekleşen ve jeolojik anlamda nispeten genç olan volkanik faaliyetin jeolojik kanıtını gösteriyor; belki de son 50.000 yıl içinde gerçekleşmiş” diyor.