Gündem

Marmaris Değirmenyanı'nda alevler çoğaldı; Belediye Başkanı Oktay: Gece görüşlü helikopter desteği istemiştik; öğrendik ki envanterde yokmuş!

22 Haziran 2022 06:43

Güncelleme: 24 Haziran 2022 13:29

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle 21 Haziran akşam saatlerinde başlayan orman yangını devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "4 Temmuz’da gece görüşlü 10 helikopteri envanterimize katmış olacağız” açıklamasını yaparken; Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise saat 20.17 sıralarında "Maalesef ki yangında 24 saat geride kaldı. Dün karanlık bastırmadan alevlere müdahale edebilmek için bölgeye gece görüşlü helikopter desteği istemiştik. Öğrendik ki envanterde yokmuş."  dedi. Marmaris Belediyesi, saat 00.00 sıralarında "Değirmenyanı'nda alevler çoğaldı, hepimizi zor bir gece daha bekliyor" açıklamasını yaptı. 

Tarım Bakanı 4 Temmuz'u işaret etti 

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Marmaris'teki yangına 2 bin 600 personelle müdahale edildiğini, hava araçlarının sayısının ise 41'e yükseldiğini belirterek, “4 Temmuz’da gece görüşlü 10 helikopteri envanterimize katmış olacağız” dedi. Marmaris’teki orman yangınını söndürme çalışmaları devam ederken, bölgede çalışmaları yakından takip eden Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci yangın söndürme çalışmaları ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Bakan Kirişci, çalışmaların gece boyunca devam edeceğini, ekiplerin canla başla yangının kontrol altına alınması için çaba sarf ettiğini açıkladı.

Marmaris Belediyesi: Değirmenyanı'nda alevler çoğaldı, hepimizi zor bir gece daha bekliyor

Marmaris’te devam eden orman yangını Marmaris-Datça karayolu Değirmenyanı Mahallesi'nin üst bölgelerine ulaştı. Marmaris Belediyesi'nin sosyal medya hesabından bölgede süren yangının görüntüleri paylaşılarak; "Değirmenyanı'nda alevler çoğaldı. Hepimizi zor bir gece daha bekliyor" denildi.


Marmaris Belediyesi'nin sosyal medya hesabından bölgede süren yangının görüntüleri paylaşılarak; "Değirmenyanı'nda alevler çoğaldı. Hepimizi zor bir gece daha bekliyor" denildi" />

 

Belediye Başkanından açıklama 

Belediye Başkanı Oktay, son bilgilendirmesinde sosyal medyadan şu bilgileri aktardı: 

"Maalesef ki yangında 24 saat geride kaldı. Dün karanlık bastırmadan alevlere müdahale edebilmek için bölgeye gece görüşlü helikopter desteği istemiştik. Öğrendik ki envanterde yokmuş. Bugün ise ekiplerin müdahalesine rağmen alevler rüzgarın da etkisiyle kontrol altına alınamadı. Havanın kararmasıyla çalışmalar yine karadan devam edecek. Zor bir gece daha bizi bekliyor. sizlere müjdeli haberler vermek umuduyla tüm ekiplere kolaylıklar diliyorum. "

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) veri tabanından aldığı canlı uydu görüntüleri ile yağmur radarı, rüzgâr ve sıcaklık haritalarını yayımlayan 'Zoom Earth' uygulamasından saat 19.00 sıralarında alınan görüntüde ise yangının büyüklüğü şöyle görülüyor: 

Dünden bugüne Marmaris'te neler yaşandı? 

Gece boyunca karadan müdahale edilen yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren yeniden havadan müdahale edilmeye başlandı. Yangını söndürme çalışmalarında Muğla ve çevre il emniyet müdürlüklerinden 12 TOMA görevlendirildi. Muğla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 5 TOMA, 103 araç ve 246 personel görevlendirilirken, bölgeye Afyonkarahisar'dan 1, Denizli'den 1, İzmir'den 5, Manisa'dan 2 ve Aydın'dan 3 olmak üzere toplam 12 TOMA ve 24 personel sevk edildi.

Marmaris Belediye Başkanı Oktay: Uçak ve helikopter sayısı arttırılsın

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay sabahın erken saatlerinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kabus gibi bir gecenin ardından sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale başladı. Bu tabi ki ormanlar gibi bizim de içimize su serpti. Ancak uçak ve helikopter sayısının arttırılması ile birlikte daha kesin sonuç alınacaktır” dedi. Oktay, “Sayı artsın ki ciğerlerimiz daha fazla yanmasın” diye seslendi.

Oktay, 12.46'da yaptığı açılamada da, "Ekiplerimizle birlikte hâlâ yangın bölgesindeyiz. Havadan müdahalenin devam etmesine rağmen maalesef yangın tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil. Söndürme çalışmaları sürüyor. Tek dileğimiz yangının artık kontrol altına alınarak bu kabusun sona ermesi" ifadelerini kullandı.

Bakan Kirişçi: Belirli yerlerde sıcaklığın anormal artışından kaynaklı olarak oluşan bir şey var

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangınıyla ilgili şu ana kadar zarar gören ev ya da yerleşim yeri olmadığını belirterek, "Genel durumunu da dünkü seyrini de ifade etmiştim. Bugün de gün içerisinde aslında oldukça iyi gidiyordu ama belirli yerlerde sıcaklığın anormal artışından kaynaklı olarak oluşan bir şey var. Oralarda da inşallah kontrol altına alınacak. Gerek hava araçlarımız gerekse yer araçlarımız çok şükür iyi düzeyde. Hiçbir kaybımız olmasın, tek bir ağacımız, tek bir dalımız bile yanmasın istiyoruz." dedi.

Orman Genel Müdürlüğü’nden açıklama: 20 helikopter, 14 uçak ile müdahale

Orman Genel Müdürlüğü, yangına karadaki çalışmaların yanı sıra 20 helikopter ve 14 uçak ile müdahale edildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, "20 Helikopter 14 Uçak olmak üzere 34 hava aracı ve kara ekipleri bölgede mücadele halinde" denildi.

Ancak CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, sosyal medya hesabından bir video yayımladı; yangının çok geniş bir alana yayıldığını belirterek, "Ancak maalesef bakanların söylediği gibi 20 tane helikopter de yok 14 tane uçak da yok" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün: Şu ana kadar bin 28 hektarlık alan yandı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Marmaris'te süren orman yangınına ilişkin son durumu açıkladı. Gürün, yangının 3 noktada ilerlediğini ve şu ana kadar bin 28 hektarlık alanın yandığını bildirdi. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Gürün şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Sabah saatlerinde havadan müdahale başlamış olmasına rağmen maalesef yangın devam ediyor. Şu an itibariyle 200 personel 103 araçla mücadeleye katkı sağlıyoruz. İzmir, Antalya, Aydın, Denizli ve Burdur’dan gelen takviye ekiplerimiz de bizlere destek sağlıyor.

Yangın Okluk Koyu, Çubucak ve Hisarönü bölgelerinde olmak üzere 3 noktada ilerliyor. Resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 1028 hektarlık (1439 Futbol Sahası) bir alanın etkilendiğini tespit etmiş durumdayız.

Yangının en kısa sürede kontrol altına alınması amacıyla sahada canla başla çalışan tüm kurum ekiplerimize teşekkür ediyor, yangının bir an önce kontrol altına alınmasını temenni ediyorum"

Soruşturma başlatıldı

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

NASA'dan alınan uydu görüntüleri ortaya koydu: Yangının şiddeti rüzgârla düne göre artmış vaziyette

Marmaris'te dün akşam başlayan ve 200 hektarı aşkın alanda etkili olduğu belirtilen orman yangınıyla ilgili Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Gökçe Coşkun, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) veri tabanından aldığı canlı uydu görüntüleri ile yağmur radarı, rüzgâr ve sıcaklık haritalarını yayımlayan 'Zoom Earth' uygulamasının görüntülerini paylaştı.

Herkes tarafından internet üzerinden izlenebilecek görüntülerde, yangının şiddetinin düne göre arttığının görüldüğünü belirten Gökçe Coşkun, “NASA'nın ısı haritası veya sıcaklık haritası da diyebiliriz. Buradan yangın alanları anlık takip edilebiliyor. Rüzgarı da gösteriyor ve böylece yangının hangi tarafa ilerleyebileceğine ilişkin bilgi sahibi olunması, yangının ilerleyiş yönü tahmin edilmesi açısından önemli olabilir. Bu açıdan yangına müdahale konusunda ve yerleşim yerlerinin boşaltılmasıyla ilgili önlemlerin alınmasını da kolaylaştırabilir" dedi.

Uygulamadan dün aldığı ilk görüntülere göre, bugünkü görüntülerde, yangının şiddetinin arttığının görüldüğünü anlatan Coşkun, rüzgârın güneybatıdan güneydoğu yönüne doğru estiğini ve Yuvacık'a doğru ilerlediğini gösterdiğini kaydetti. 

Marmaris Belediye Başkanı: Zorunlu olmadıkça Marmaris - Datça yolunu kullanmayın

Sık sık sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyunu bilgilendiren Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, sahadaki ekiplerin şiddetini arttıran rüzgârla birlikte yayılma eğilimi gösteren alevlerle mücadeleyi sürdürdüğünü aktardı. “Bölgede yangını yakından takip etmeye ve ekiplerden bilgi almaya devam ediyoruz” diyen Oktay, “Sizlerden de zorunlu olmadıkça Marmaris - Datça yolunu kullanmamanızı rica ediyorum” çağrısında bulundu.

Marmaris Belediyesi: Yangın 19. saatte maalesef hâlâ kontrol altına alınamadı

Marmaris Belediyesi’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda da yangının 19. saatte maalesef hâlâ kontrol altına alınamadığı ifade edildi. Paylaşımda, “Alevlerin Değirmenyanı bölgesini tehdit etmesi nedeniyle tedbir amaçlı tahliyeler yapılıyor. Jandarma ve belediye ekiplerimiz tahliye işlemlerini gerçekleştiriyor” denildi.

Bakan Kirişci ve Soylu’dan helikopterle yangın bölgesinde inceleme

Marmaris'te çıkan orman yangını ile ilgili inceleme yapmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Dr. Vahit Kirişci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Gökcan ve beraberindeki heyet bölgeye geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci ve İçişleri Bakanı Soylu da helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.

Bakan Kirişci: Bizi çok endişelendirecek bir yangın değil

Bakan Soylu ile orman yangını bölgesinde havadan incelemelerde bulunduktan sonra açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangını çıktığı andan itibaren Ankara'da takip ettiklerini, çalışmaları yerinde görmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye geldiklerini söyledi.

Helikopterle gece karanlığında da olsa bütün sahayı izleme fırsatı bulduklarını dile getiren Kirişci, "Yukarıdan baktığımızda bizi çok da endişelendirecek bir manzara yoktu ama şu anda bulunduğumuz mevki tabii ki birazcık kritik. İnşallah günün ağarmasıyla 20 helikopterimiz, 14 uçağımızla müdahalemiz gündüz gözüyle devam ediyor olacak" dedi.

"3.5- 4 kilometrelik bir mesafe var yerleşim yerlerine"

Alevlerin tehdit ettiği yerleşim bölgeleri ile ilgili önlemlerin alındığını ifade eden Bakan Kirişci, "Sahada gördüklerimiz elbette yerleşim yerlerini de dikkate alarak daha dikkatli daha tedbirli olmamız gerekiyor. Şu anda arada 3.5- 4 kilometrelik bir mesafe var yerleşim yerlerine. Yangının başladığı andan itibaren kontrol altına almaya yönelik yol açma çalışmaları da orman ekiplerimiz tarafından yürütülüyor" diye konuştu.

"Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangın çıkış nedeniyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bunlar erken değerlendirmeler, hem emniyetimizin hem de jandarmamızın Sayın Bakanımız geldikten sonra değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız hem jandarma ve emniyetteki arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor" diye konuştu.

Fahrettin Altun’dan “dezenformasyon içerikli paylaşım” uyarısı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına ilişkin sosyal medyadaki dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi çağrısında bulunarak, bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının teknik inceleme başlattığını bildirdi.

Bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında da Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının gerekli teknik incelemeyi başlattığını açıklayan Altun, "Sahadaki kahramanlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyenler hakkında hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılacaktır" ifadesini kullandı.

TIKLAYIN | Marmaris'ten sonra Köyceğiz'de de orman yangını

TIKLAYIN - Marmaris'te yangının geçtiği ormanlardan geriye bu kareler kaldı

Dün neler yaşandı?

Dün akşam saatlerinde Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde çıkan yangın İHA'lar tarafından termal kamera ile tespit edildi. Yangın rüzgârın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangının başlamasından kısa bir süre sonra havanın kararması nedeniyle havadan müdahaleye son verildi; çalışmalar karadan devam etti.

Mehmet Oktay: Sabotaj olma ihtimali yüzde 90'larda

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Hava kararmadan yapılan havadan müdahale maalesef şu anda yapılmıyor. Tek talebimiz gece görüşlü helikopterlerin acil olarak bölgeye gönderilmesi. Yoksa yine bir felaketle karşı karşıya kalacağız. Yetkililerin bu çağrımızı bir an önce duymasını bekliyoruz” dedi.

Halk TV ekranlarında yayınlanan Şule Aydın'la Kayda Geçsin programına bağlanan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay yangın hakkında önemli bir gelişmeyi aktardı. Yangına belli noktalarda müdahale edilebildiğini bildiren Oktay son durumu, "Özellikle yüksel noktalarda müdahale maalesef yok. Çalışmalar yoğun bir şekilde ama henüz kontrol altına alınmış değil. Rüzgar hala devam ettiği için olumsuzluk devam ediyor" diyerek bildirdi.

Gazeteci Murat Ağırel'in yangının 3 farklı noktada başlatıldığına ilişkin sorusuna ise Oktay, "Evet bize gelen bilgi de bu yönde. 3 farklı noktada çeşitli görgü tanıklarının olduğu söyleniyor. Sabotaj olma ihtimali yüzde 90'larda" dedi.

"Yangın 20.02’de başladı"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Marmaris’teki yangını, Yangın Yönetim Merkezimizden takip ediyoruz. Yangın 20.02’de başladı. 20.10’da ilk müdahale yapıldı. An itibariyle 144 arazöz, 13 dozer, 576 kahraman personelimiz yangına müdahale ediyor. Devletimiz tüm kurumlarıyla teyakkuz halinde yangına müdahale ediyor” ifadelerini kullandı.

MSB'den ek takviye

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına yönelik söndürme çalışmalarına asker desteğinin de verdiği bildirildi. Milli Savunma Bakanlığından alınan bilgiye göre, bölgede görevli Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait insansız hava aracı tarafından tespit edilen yangına müdahale için Muğla Valiliğinin talebi üzerine Aksaz Üs Komutanlığından su tankeri, dozer, arazöz, yangın söndürme araçları ile personel görevlendirildi. 

Bakan Kirişci ve Soylu bölgeye gidiyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'te çıkan orman yangınına yönelik çalışmaları incelemek üzere bölgeye gitti.

TIKLAYIN - Saatlerdir söndürülemeyen yangından kareler 

TIKLAYIN - Marmaris'te orman yangını söndürülemedi; Belediye Başkanı Oktay'dan gece görüşlü helikopter çağrısı!