Çevre

Marmara'ya deşarj edilen Ergene'deki felaket rakamlarla ortaya çıktı: Bakır 127 bin, çinko 3 bin 866, kurşun 7 bin 619 kat fazla

HDP'li Rıdvan Turan, analizi yapılmayan çok fazla şey olduğunu dile getirdi

28 Ekim 2021 11:48

Eray GÖRGÜLÜ

Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj sorununun başlıca sebeplerinden biri olan Ergene Nehri’ndeki felaketin boyutları rakamlarla gözler önüne serildi. Ergene derin deşarjına yakın bir bölgeden geçtiğimiz hafta alınan su numunelerinin içerdiği ağır metal oranlarını paylaşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, "Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre bakır 127 bin 219, çinko 3 bin 866, kurşun 7 bin 619 kat fazla çıktı. Ergene derin deşarjı Marmara’yı öldürüyor" dedi.

DSÖ standartlarının çok üstünde

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Ergene derin deşarjına yakın bir noktadaki istasyondan geçtiğimiz hafta alınan su numunelerinin analiz sonuçlarını TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu ile paylaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu standartlara dikkat çeken Turan, şunları söyledi: "Bakır bu standartları tam 127 bin 219 kat geçmiş, çok acayip bir şey. Çinko 3 bin 866 kat geçmiş bu standartları. Demir 3 bin 184 kat, bu standartlarının üstünde çıkmış deniz suyunda. Nikel, 3 bin 880 kat deniz suyunda Dünya Sağlık Örgütü standartlarının üstüne çıkmış. Kadmiyum bin 982 kat, kurşun 7 bin 619 kat. Bunlar analizi yapılabilen metaller, daha analizi yapılmayan pek çok şey de var.

Ergene, Marmara’yı öldürüyor

Şimdi bu bize bir şey gösteriyor. Ergene derin deşarjı Marmara’yı öldürüyor. Tam geçen sene bu dönemlerde deşarjı başladı ve dikkat edin ondan sonra bahar sürecinde müsilaj sorunu tetiklendi. Yani Ergene derin deşarjını sonlandırmadan, sonlandırdıktan sonra bu suyun geri kazanımı esasına dayalı ileri biyolojik artı gerekirse membran teknolojisi uygulanıp bu suyun tekrar kullanımını sağlamadan bu problemi çözmek benim bilimsel ve vicdani kanaatin gereğince mümkün değil kıymetli arkadaşlar. Bu rakamların özellikle altını çiziyorum."

Komisyon Başkanı AKP’li Demir: Kaynak yok

Komisyon Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Demir ise, 16 adet su arıtma tesisi için yaklaşık 10 milyar TL kaynak gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Uzun süre çalıştık, hakikaten verimli çalışmalar yapıldı, alanda gözlemlemelerimiz oldu. Aşağı yukarı problemi biliyoruz. Bilim insanlarının söylediği, bazılarında biraz değişiklik olsa bile, aşağı yukarı neticeye baktığımızda etkenlerini biliyoruz ve bu devam ettiği müddetçe farklı farklı, müsilajdan daha farklı sıkıntılarla da karşılaşacağımızı biliyoruz ve buna hemen müdahale etmemiz gerektiğini biliyoruz. Şimdi nasıl müdahale edelim? Kaynak yok. Yerel yönetimlerle bir araya geldik İstanbul örneğinde olduğu gibi. 16 tane atık su arıtma tesisinin hemen yapılması gerekiyor, yaklaşık 10 milyar TL kaynak gerekiyor."

Şeker: Deniz anaları bile ölüyor

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de, Ergene’ye her gittiğinde derenin çok kötü bir kokuyla simsiyah aktığına şahit olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bilimsel araştırmalarda Ergene’nin deşarj edildiği yerde binlerce, on binlerce, yüz binlerce kat, olması gerektiğinden fazla metallerin olduğu tespit edilmiş durumda. Bu da demek oluyor ki orada biz çıkış suyunu gördük atık su arıtma tesisinde, OSB’nin tesisinde.

Biz bakıyoruz orada berrak bir su var ama içinde ne metaller var ya da o suyla birlikte hem atık su tesisinden çıkış suyunu, beraberinde de muhtemeldir ki doğrudan arıtmadan o kimyasal kalıntılar olan suyu bu deşarja veriliyor ve bu sonuçlar ortaya çıkıyor ve arkasından balık ölümleri. Hafta sonu Büyükçekmece’deydim; Büyükçekmece, Beylikdüzü, Gürpınar arasında. Orada çok ciddi denizanası ölümleri vardı, kıyıya da vurmuştu, kıyıda da toplanmışlardı. Yani burada denizanasını dahi yaşatamayacak kadar ki deniz anaları çok fazla besin isteyen canlılar değil ama işte oksijensizlik bunların ölümüne, toplu ölümlerine yol açıyor.
"