Çevre

Adalet Atlası'nın yeni bölümü yayında: Marmara Denizi’ni nasıl öldürdük?

Adalet Atlası’nın yeni bölümünde hidrobiyolog Levent Artüz, sanatçı Aslı Uludağ ve felsefeci Oğuz Karayemiş kirlilikten yola çıkarak çevresel şiddeti anlatıyor

03 Haziran 2022 10:30

Anadolu Kültür’ün hazırladığı Adalet Atlası podcast serisinin son tematik bölümünde hidrobiyolog Levent Artüz, sanatçı Aslı Uludağ ve felsefeci Oğuz Karayemiş kirlilikten yola çıkarak çevresel şiddet üzerine konuşuyor. 

Bölümde, kirliliğin doğaya dahil olup olmadığı, insanın görmek istemediklerini kendisinden uzaklaştırarak çevresel şiddeti nasıl normalleştirdiği ve bunun çevreye etkisi tartışılıyor. Vaka olarak Marmara Denizi ve ‘çevre dostu’ olarak sunulan jeotermal enerji santrallerinin faaliyet gösterdiği yeraltı ele alınıyor. “Yeraltından yeryüzüne şiddet” başlıklı bölümde yanıtı aranan bazı sorular şöyle:

Çevre nerede başlıyor, nerede bitiyor? Kapitalist ekosistemin atık stratejisi toplum ve doğa ayrımını nasıl kullanıyor? Marmara Denizi’ni bu stratejiyle on yıllar içinde nasıl öldürdük? Bu denizin sembolü olabilecek siyah mercan nasıl bir türdü? Görünmez yeraltında jeotermal santraller nasıl bir çevresel şiddet üretiyor? Büyük Menderes Grabeni etrafındaki direniş şiddeti nasıl görünür kılıyor?

Bölümü dinlemek için: 

Adalet Atlası'nın bölümlerini ilgilenenler podcast hesaplarından (Spotify, YouTube) dinleyebilir, güncellemeler için sosyal medya hesapları (Instagram, Twitter, Facebook) takip edebilir.