Manisa’da yağmurlar nedeniyle üzüm ve domates üreticileri zor günler yaşıyor. Tarım arazilerine yakın yerde kurulan enerji santralleri havaya saldığı zararlı gazlar asit yağmurlarına neden oluyor. Aşırı yağışlar ve asit yağmurları üzüm ve domateste kalite ile fiyatların düşmesine neden oluyor. Üzümlerinin üstünü yağmurdan korumak için kapatmak isteyen çiftçiler ise maliyetlerden dolayı işlem yapamıyor.
BirGün'den
Gökay Başcan'ın
haberine göre konuşan Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu “Yağmur eskiden yağdığında çok problem olmuyordu. Ancak jeotermal enerji santrallarının ve altın madeninin oluşturduğu siyanür havuzlarının hava karıştırdığı zararlı gazlar asit yağmurlarına neden oluyor. Herkes üzümünün üzerine naylon kaplatamıyor, pahalı” ifadelerini kullandı.
Çiftçilerin emeklerinin karşılığını alamadığı söyleyen Çobanoğlu “Ailesiyle birlikte, bir eve senelik asgari ücret kadar para girmiyor. 20-25 bağ arazisi olan bir ailenin evine bu kadar bile para girmiyor. Üzüm çiftçiliği her geçen gün kötüye gidiyor. Tarım arazilerinde enerji yatırımlarına son verilmeli” diye konuştu.
Devlet politikalarının çiftçiyi desteklemediğini belirten Çobanoğlu “Tariş Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TARİŞ) demokratikleşmeli ve TARİŞ üzerinden üzüm alınmalı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) üzümleri alması tam bir facia. TARİŞ üzümü TMO üzerinden alıyor. Devlet resmen tüccarlık yapıyor” ifadelerini kullandı.