Çevre

Manisa'da, jeotermal enerji santrali ve siyanür tarım arazilerini vuruyor

Asit yağmurları ve siyanür havuzları üzüm ve domateslere zarar veriyor

16 Eylül 2019 10:55

 
BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre konuşan Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu “Yağmur eskiden yağdığında çok problem olmuyordu. Ancak jeotermal enerji santrallarının ve altın madeninin oluşturduğu siyanür havuzlarının hava karıştırdığı zararlı gazlar asit yağmurlarına neden oluyor. Herkes üzümünün üzerine naylon kaplatamıyor, pahalı” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin emeklerinin karşılığını alamadığı söyleyen Çobanoğlu “Ailesiyle birlikte, bir eve senelik asgari ücret kadar para girmiyor. 20-25 bağ arazisi olan bir ailenin evine bu kadar bile para girmiyor. Üzüm çiftçiliği her geçen gün kötüye gidiyor. Tarım arazilerinde enerji yatırımlarına son verilmeli” diye konuştu.

Devlet politikalarının çiftçiyi desteklemediğini belirten Çobanoğlu “Tariş Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TARİŞ) demokratikleşmeli ve TARİŞ üzerinden üzüm alınmalı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) üzümleri alması tam bir facia. TARİŞ üzümü TMO üzerinden alıyor. Devlet resmen tüccarlık yapıyor” ifadelerini kullandı.