Yaşam

Mahkeme yıllar sonra İngiliz otomobil firmasını haksız buldu

Aldığı aracın arıza vermesi üzerine davacı oldu; mahkeme firmayı haksız buldu

26 Mart 2019 15:04

Engin Yakut, Land Rover'a açtığı davayı 7 yıl süren hukuk mücadelesi sonucu kazandı. İstanbul 8'inci Tüketici Mahkemesi, aracın ayıplı olduğunun tespitine ve şirketin Yakut'a aracın 2013 yılındaki bedeli olan 397 bin 800 lirayı faiziyle birlikte ödemesine karar verdi.

İş insanı ve avukat Engin Yakut, İstanbul'daki bir galeriden, 2013 yılında 170 bin euro (397 bin 800 lira) karşılığında Range Rover Vogue model otomobil satın aldı. Henüz 450 kilometrede olan otomobiliyle 70-80 kilometre hızla seyreden Yakut, motordan aniden yanık kokusu geldiğini, kıvılcımlar çıktığını ve aracın hızla yağ boşaltmaya başladığını fark etti.

Yakut, otomobilin çekildiği distribütör firmadan bir hafta sonra, "motorun bozulduğunu, şanzıman vidalarının iyice sıkıştırılmadığı için koptuğunu ve üretim kaynaklı bir arıza yaşandığını" belirten bir rapor aldı. Firma, Yakut'a, otomobil galeriden alındığı için arızayla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını bildirdi.

Yakut, olayla ilgili Land Rover Şirketi'ne 3 kez uluslararası tebligat yaparak, otomobilinin yenisiyle değiştirilmesini istedi. Şirketten cevap alamayan Yakut, avukatı Candaş Gürol'un aracılığıyla İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi'nde 'araçları toplatma ve geri çağırma' davası açtı. 7 yıl süren davada Mahkeme, Jaguar Land Rover Company şirketince üretilen Range Rover Vogue SUV araç motorunun fabrika hatalı üretildiğine karar verdi. Yakut, İstanbul 8. Tüketici Mahkemesi'nde İngiliz otomobil firmasına açtığı tazminat davasını, 28 Şubat tarihinde kazandı.

İstanbul 8'inci Tüketici Mahkemesi'nde 28 Şubat'ta görülen karar duruşmasında bilirkişi raporu açıklandı. Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mühendisler tarafından hazırlanan raporda, aracın kullanım hatasından kaynaklanmayan imalat hatasına dayalı gizli ayıplı mal niteliğinde olduğu belirtildiği kaydedildi. Mahkeme, şirketin Engin Yakut'a 397 bin 800 lirayı aracın iadesinden itibaren en yüksek mevduat faiziyle birlikte ödemesine karar verdi.

Land Rover Company avukatı İnci Akın ise gerekçeli kararın ellerine ulaştığını ve istinaf yoluna başvurmaya hazırlandıklarını belirtti. (DHA)