Çevre

Mahalleli JES'e karşı direniyordu; polis ve jandarma iş ekipmanlarının getirilmesi için mahalleyi "işgal etti"

Geçtiğimiz günlerde JES'e karşı tutulan nöbete jandarma müdahale etmiş 40'ın üzerinde mahalleli gözaltına alınmıştı

02 Eylül 2019 15:46

Manisa Salihli Hacıbektaşlı Mahallesi, JES şirketi SANKO'nun iş ekipmanlarını getirebilmesi için jandarma ve polis tarafından kuşatıldı. Mahallede bin kadar polis ve jandarma bulunuyor.

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre bu yılın başından bu yana bölgede yapılmak istenen JES'lere karşı mahalle halkı direniyordu. Üç okula birkaç yüz metre, en yakın konuta 10 metre uzaklıkta, Salihli'yi tepeden gören bir konumda kurulmak istenen JES'e karşı tutulan nöbete geçtiğimiz günlerde jandarma müdahale etmiş, 40'ın üzerinde mahalleli gözaltına alınmıştı. Biber gazı ve jopların kullanıldığı saldırıda aralarında iki CHP milletvekilinin de bulunduğu birçok vatandaş yaralanmıştı.

Bugün sabah 08.30 civarında sayıları bin civarında olduğu söylenen jandarma ve polis ekipleri Hacıbektaşlı mahallesine ulaştı. Salihli Çevre Derneği yöneticilerinden Hakkı Uysal'ın "adeta işgal ettiler" diye yorumladığı jandarma polis çıkarmasının hemen ardından SANKO şirketinin iş makineleri ve sondaj kuleleri TIR'larla alana sokulmaya başlandı. Jandarma ve polisler sebebiyle mahallelinin evlerinden dışarı çıkamadığını belirten Hakkı Uysal, mahalle muhtarının da kaymakamlığa çağrılarak uyarıldığını ileri sürdü. Şu an için bir kriz masası oluşturmaya çalıştıklarını belirten Uysal, herkesi Salihli Hacıbektaşlı mücadelesine sahip çıkmaya çağırdı.

"Jandarma, sosyal bilimler lisesini üs olarak kullanıyor"

JES yapılmak istenen alanın yanı başındaki köylülerin nöbet tuttuğu yere giden Salihli Çevre Derneği Başkanı ve Hacıbektaşlı halkının avukatı Seçil Ege Değerli, 4-5 tabur olduğu söylenen jandarmanın her tarafa yığınak yaptığını aktardı. Jandarmanın sosyal bilimler lisesini üs olarak kullandığını ifade eden Değerli, "Olan biten her yönüyle tam bir hukuksuzluk. Mahalle halkı evlerinden çıkamıyor. Çatılarda jandarma gözetiminde JES şirketinin iş makinelerinin alana girişini izliyorlar" dedi.

Mahalleliye "villa yapacağız" diyerek JES çalışmalarına başlayan şirketin okulların ve evlerin hemen dibindeki bir alana JES kurmak için ÇED Gerekli Değildir belgesi verildiğini öğrenen halk bu yılın başında, 2 Ocak'ta çadır kurarak direnişe geçmişti. Köylülerin kararlı tutumlarını aşamayan şirket yetkilileri araya milletvekillerinin de girmesinin ardından direniş çadırının kaldırılması karşılığında sondaj kulelerini sökmüş ve bazı araç gereçlerini alandan çekmişti. Aylardır sessiz bir şekilde bekleyen konu geçtiğimiz günlerde şirketin alana yeniden iş makinelerini sokmak istemesi üzerine hareketlenmiş, mahalle halkı yeniden makinelerin geçişine karşı yollara dökülmüştü. Geçtiğimiz günlerde yapılan jandarma müdahalesi ve gözaltıların ardından mahalleli tekrar JES alanının yakınında nöbete başlamış, Ege'nin birçok yerinden nöbete destek ziyaretleri gerçekleştirilmişti.