Çevre

Maden sahası ilan edilen Munzur Dağı için change.org'da kampanya başlatıldı: Maden ocakları hakkındaki karar iptal edilsin

Munzur Dağı bölgeye içme suyu sağlarken, 270'i endemik türler olmak üzere 900 çeşit bitkiye ev sahipliği yapıyor

16 Ağustos 2019 10:12

Türkiye'de yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunan ve 145 maden sahasının bulunduğu Tunceli'de 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları'nın tamamının maden sahası ilan edilmişti. Kamuoyunda karara karşı tepkiler sürerken Change.org da da kampanya başlatıldı. "Munzur Dağı maden ocakları kararı iptal edilsin Türkiyenin en sağlıklı içme suyu alanı" başlığıyla başlatılan kampanyada maden ocaklarına verilen ruhsat kararının iptal edilmesi istendi.

Bölgenin içme suyu kaynağı olduğu, endemik bitki türlerine ve yaşayan canlılara dikkat çekilen kampanyada şu ifadeler yer aldı: 

"Munzur dağının tamamı maden sahasi ilan edildi. Bu bir doğa katliamıdır. Türkiye'nin en temiz en sağlıklı icme suyu alanıdır. Doğamızın yok olmasına göz yummayacağız.

Endemik bitki çeşitliği doğamızda yaşayan canlılar bunların hepsinin yok olması anlamına geliyor bu madenler lütfen sessiz kalmayın doğamızın yok olmasına..

Bu maden ayrıca Munzur suyu'nunda yok olmasına neden olur. Munzur dağ'ına yağan kardan geliyor Munzur suyu..

Munzur suyundan beslenen canlılar da yok olur tarım ve hayvancılık da biter."