Kültür-Sanat

Lviv'in en sıcak bileti: Ukrayna'nın repertuarını yeniden canlandıran bir konser salonu

06 Eylül 2023 11:09

T24 Kültür Sanat

Ukrayna'nın batısındaki bir konser salonunda, Ukrayna repertuvarının kayıp ve ihmal edilmiş eserlerini yeniden canlandıran bir klasik müzik etkinliği, savaş bölgesinden kaçan yerleşik bir orkestranın da yer aldığı bir program ile her gece müzikseverlerle buluşuyor. 

Hava saldırıları zaman zaman konserleri kesintiye uğratsa da müzisyenler elektrik kesintileri sırasında mum ışığında çalmaya devam ediyorlar. 17.yüzyıldan kalma görkemli bir eski Katolik Kilisesi olan Lviv'deki Organ Salonu şehirdeki en sıcak organizasyona ev sahipliği yapıyor. 

Salonun eş direktörü Taras Demko, savaş sırasında performans sergilemenin daha sıkı bütçeler, daha uzun saatler ve çabanın dört katına çıkması anlamına geldiğini söyledi. "Ancak insanların buna her zamankinden daha çok ihtiyacı var."

Demko, "Rusya'dan gelen terörist saldırılar aralıksız devam ederken günde en az birkaç dakikalığına huzura ihtiyaç duyan insanları desteklememiz gerekiyor." dedi. 

Salonun yerleşik orkestrası, Luhansk Filarmoni Orkestrası. Orkestra direktörü Igor Shapovalov, bir zamanlar doğudaki konserlerde gördüğü seyirciler arasında sıklıkla insanları tanıdığını söylüyor.

Shapovalov, "Müzik, eski zamanlardan beri insanlara her zaman yardımcı olmuştur" dedi. "Bazıları için güven sunuyor, bazıları için ise psikolojik şifa." 

Zengin bir program, salonun günde ortalama birden fazla konsere ev sahipliği yapması anlamına geliyor. Bu yılın ilk yedi ayında 30 binden fazla bilet satıldı veya bağışlandı; bu rakamın, 2022'nin tamamından daha fazla olduğu açıklandı. 

Doğu ve güneydeki çatışmalardan kaçarak Batı Ukrayna'ya yerleşen yüz binlerce Ukraynalı, ücretsiz bilet talebinde bulunabiliyor. İzleyicilerin yaklaşık üçte biri savaş nedeniyle yerlerinden edilmiş insanlardan oluşuyor.

Lviv ön cephelerden yüzlerce kilometre uzakta olmasına rağmen kuşatma altındaki bir ülkede konser salonunu çalışır durumda tutmanın büyük bir zorluk olduğu belirtilirken, konserler hava saldırısı sirenleriyle kesintiye uğradığında seyirciler penceresiz bir koridora yönlendirildi.

Geçen kış personel, saldırıların neden olduğu kesintiler sırasında elektrikle çalışan organı bir jeneratöre bağlamayı öğrendi fakat mum ışığında konserlerin popülerleşmesinin ardından, elektrik geldikten sonra bile konserlerin mum ışığında devam ettiği açıklandı.

Salonda yeni besteler ve az bilinen eserler de dahil olmak üzere Ukrayna müziği ön plana çıkarken, dünyanın Ukraynalı bestecilerin çalışmalarını öğrenmesine yardımcı olmak için birçok performans canlı olarak kaydedilip YouTube'da da yayınlandı.