Dünya

Lucy Letby cinayetlerinin yankısı sürüyor: Hastane direktörü ve Genel Tıp Konseyi hakkında kamu soruşturması talep ediliyor

Letby tarafından yeni doğan oğulları öldürülen ve ikizi zehirlenen ebeveynler, hastanenin tıbbi direktörüyle defalarca görüşmeye çalıştıklarını ancak telefonlarının cevapsız kaldığını söyledi

23 Ağustos 2023 09:53

T24 Dış Haberler

Britanya'da 7 bebeği öldürmekten suçlu bulunarak aftan yararlanamayacak şekilde ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Lucy Letby'nin cinayetlerinin yankıları sürüyor. Bebeklerini Letby'nin saldırısı sonucu kaybeden bir aile, hastaneyi sorularını tamamen geçiştirmekle suçladı. Hastane ve hastane müdürleri hakkında kamu soruşturması talepleri giderek yükseliyor. 

The Guardian'ın haberine göre; Letby tarafından yeni doğan oğulları öldürülen ve ikizi zehirlenen ebeveynler, hastanenin tıbbi direktörüyle defalarca görüşmeye çalıştıklarını ancak telefonlarının cevapsız kaldığını söyledi.

TIKLAYIN | İngiltere'de seri çocuk katili hemşire, yedi bebeği öldürmekten suçlu bulundu

Aileyi temsil eden Slater and Gordon hukuk firmasının avukatlarından Richard Scorer, tıbbi direktör Ian Harvey'in ebeveynlerin endişelerine gerektiği gibi yanıt vermemesinin "utanç verici" olduğunu söyledi. Scorer, Guardian'a şu açıklamaları yaptı: 

"Ian Harvey'in ebeveynlere anlamlı herhangi bir bilgi aktarmak, endişelerine uygun şekilde yanıt vermek ya da onlara karşı herhangi bir dürüstlük yükümlülüğünü yerine getirmek konusunda çok az ilgisi olduğu görülüyor.

Bize göre ebeveynlerin endişelerinin giderilmesindeki bu başarısızlık utanç vericidir ve tanık dinletme ve belge ibraz etme yetkisine sahip yasal bir soruşturma tarafından araştırılması gereken bir başka konudur"

Harvey'in, Letby'nin Temmuz 2018'de tutuklanmasından haftalar sonra tıbbi direktörlük görevinden emekli olduğu ve şimdi Fransa'nın güneyinde yaşadığı öğrenildi. 

Suçlanan hastane direktörü konuştu: Üzgünüm

Harvey, iddialara yanıt olarak Guardian'a şunları söyledi:

"Mağdurların yürek parçalayan ifadelerini okuduktan sonra ebeveynlerin cevaplar için ne kadar çaresiz olduklarını biliyorum ve kamu soruşturmasında onlara elimden geldiğince yardımcı olacağım.

Kendilerini başından savılmış hissettikleri için üzgünüm. Detaylı ve doğru cevaplar vermek istedim ancak inceleme ve soruşturmalar devam ederken bunu yapmak zordu. Polis olaya dahil olduğunda, soruşturmalarını tehlikeye atabilecek herhangi bir şey söylemememiz ya da yapmamamız tavsiye edildi"

Slater and Gordon'da istismar ve kamu soruşturmaları başkanı olan Scorer, ailenin Ağustos 2015'te Çocuk E'nin neden öldüğü ve ikiz kardeşinin neden kötüleştiğine dair cevaplar almak için Harvey ile iletişime geçmek için "birçok girişimde" bulunduğunu ancak "kendisine ulaşmak için birçok girişimde bulunmalarına rağmen hiçbir zaman geri dönüş alamadıklarını" söyledi.

TIKLAYIN | Lucy Letby soruşturması genişliyor: 30 bebeğe daha saldırmış olabilir

Ebeveynler Şubat ve Nisan 2017 tarihleri arasında Harvey'i defalarca aradıklarını ve ilk mektubunda verdiği numaraya mesaj bıraktıklarını söylediler. Sekreterini defalarca aramalarına rağmen Harvey'in telefonlarına geri dönmediğini iddia ediyorlar. Polis soruşturması Mayıs 2017'de başladı.

Ayrıca kıdemli doktorların, hemşirenin açıklanamayan üç ani ölümle bağlantısı olduğu konusunda ilk kez Haziran 2015'te, yani yenidoğan ünitesinden çıkarılmasından bir yıl önce bir yöneticiyi uyardıkları ortaya çıkmıştı. 

Rishi Sunak, kamu soruşturması için baskı altında

Rishi Sunak, Letby ile ilgili endişelerin Countess of Chester hastanesindeki yöneticiler tarafından ele alınmasına ilişkin bağımsız kamu soruşturmasını derinleştirmesi için giderek artan bir baskı altında.

Letby ile ilgili ilk alarmı veren danışman çocuk doktoru Dr. Stephen Brearey, bir kamu soruşturması yapılması yönündeki çağrılara destek verdi. 

Soruşturmanın Genel Tıp Konseyi'nin (GMC) rolünü incelemesi çağrısında bulunan Brearey, düzenleyici kurumun Harvey hakkında uygun bir soruşturma yürütmeyerek "doktorları ve hastaları hayal kırıklığına uğrattığını" söyledi.

Brearey ve üç danışman çocuk doktoru meslektaşı 2018 yılında GMC'ye Harvey hakkında resmi bir "görevi kötüye kullanma" şikayetinde bulunmuştu.

Harvey'in artan bebek ölümlerine rağmen Letby ile ilgili endişeler konusunda harekete geçmediği ve Şubat 2017'de "ölüm sayılarındaki artışı açıklayacak tek bir neden veya faktör tespit edilemediğini" söyleyerek kamuoyunu yanılttığı iddia ediliyor.

O dönemde yapılan iki inceleme, Letby'nin daha sonra cinayetten suçlu olup olmadığı belirlenemeyen birkaç ölümle ilgili olarak daha fazla adli soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu.

Genel Tıp Konseyi, soruşturmayı önemsememekle suçlanıyor

Brearey, GMC'nin soruşturmayı kapatmadan önce kanıtları inceleme ya da şikayette bulunan diğer üç danışmanla konuşma "zahmetine girmediğini" söyledi. GMC Mayıs 2022'de Harvey'i cevap verecek bir dava olmaksızın akladı.

GMC soruşturmasıyla ilgili olarak Harvey, Salı günü şunları söyledi:

"Koşullar göz önüne alındığında, GMC'nin kapsamlı bir soruşturma yürüttüğüne dair hiçbir şüphe olmadığını düşünüyorum. GMC, 3 Mayıs 2022 tarihinde soruşturmayı tamamladıklarını ve dosyanın başka bir işlem yapılmaksızın kapatıldığını bana bildirdi"

Countess of Chester hastanesinde kıdemli bir çocuk doktoru olan Dr. Ravi Jayaram, 6 Mayıs 2022 tarihinde GMC soruşturma görevlisine gönderdiği bir e-postada, kanıtları incelemek için "GMC tarafından hiçbir çaba sarf edilmediğinin açıkça ortada olduğunu" söyledi.

GMC'nin uygulamaya uygunluk direktörü Anthony Omo, düzenleyici kurumun "ilgili tüm bilgileri kapsamlı bir şekilde incelediğini" ve davanın tıbbi mahkemeye sevk için eşiğe ulaşmadığına karar verdiğini söyledi.

Omo şunları söyledi:

"Karar verme sorumluluğumuzu hafife almıyoruz ve diğer sağlık çalışanlarıyla ilgili endişeleri bildirmenin çok zor bir süreç olabileceğinin farkındayız.

"İhbarcılara, özel eğitimli danışmanların görev yaptığı gizli bir yardım hattı da dahil olmak üzere, doktorların endişelerini dile getirmelerine veya yerel olarak bunu yapamadıklarını düşündüklerinde tavsiye istemelerine yardımcı olan destek sunuyoruz.

"Bu olayları daha yakından inceleyecek olan bağımsız bir soruşturmanın duyurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve elbette bu soruşturmaya katılacağız."

TIKLAYIN | Seri çocuk katili Lucy Letby'nin, cinayetlerden sonra gönderdiği mesajlar şoke etti

33 yaşındaki Letby Pazartesi günü 7 bebeği öldürmek ve 6 bebeği de öldürmeye teşebbüs etmek suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, yani bir daha asla hapisten çıkamayacak. Bir kız bebeği öldürmeye teşebbüs ettiği iki suçtan suçsuz bulunurken, jüri diğer dört bebekle ilgili olarak bir karara varamadı.