Dünya

Seri çocuk katili Lucy Letby'nin, cinayetlerden sonra gönderdiği mesajlar şoke etti

Mesajlarda Letby'nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde fazladan vardiyalarda çalışmayı nasıl teklif ettiği ve bebek ölümlerindeki artışla ilgili şüpheler arttıkça nasıl tepki verdiği görülüyor

19 Ağustos 2023 09:35

İngiltere’de, Lucy Letby adlı bir hemşire, bir hastanenin yeni doğan ünitesinde yedi bebeği öldürmekten suçlu bulunmuş; ülkenin modern tarihinde en fazla bebeği öldüren seri çocuk katili olmuştu. 

Letby'nin bebekleri öldürdükten sonra meslektaşlarına attığı rahatsız edici mesajlar ortaya çıktı. Mesajlarda Letby'nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde fazladan vardiyalarda çalışmayı nasıl teklif ettiği ve bebek ölümlerindeki artışla ilgili şüpheler arttıkça nasıl tepki verdiği görülüyor. 

TIKLAYIN | Lucy Letby: İngiltere'de seri çocuk katili hemşire, yedi bebeği öldürmekten suçlu bulundu

8 Haziran 2015

8 Haziran'da Letby ilk kurbanı olan Bebek A.'yı öldürdü. Bir seyahatten sonra işe dönen Letby, Bebek A.'nın bakımını hemşire arkadaşı Melanie Taylor'dan devraldı.

Koğuşa gelmesinden sonraki 90 dakika içinde Bebek A.'nın öldüğü açıklandı. Bebek A.'nın ikizi Bebek B. de aynı yerde kalıyordu.

Letby, A'yı öldürdükten bir gün sonra meslektaşlarına mesaj atarak kreşe dönmek ve öldürdüğü A'nin ikizi olan B'nin ebeveynlerini görmek istemediğini söyledi.

Arkadaşı Taylor, Letby'ye WhatsApp'tan "Umarım iyisindir, harikaydın" mesajı gönderdi. Letby ise "Yapmak zorunda kaldığım en zor şeydi. Hepimiz için büyük bir şok oldu. Bu gece gelmek ve ebeveynleri görmek çok zor" şeklinde yanıtldı. 

Cinayetin ertesi günü hemşirelerden birine mesaj atmaya devam ederek "Ebeveynleri görünce nasıl hissedeceğimi bilmiyorum. Baba katta ağlıyordu ve onu morga götürdüğümde lütfen bebeğimizi götürmeyin, diyorduİ bu çok üzücü." dedi. 

Letby daha sonra o akşam gece vardiyası için yoğun bakım ünitesine geldi. 

10 Haziran 2015

Letby, görevlendirilmiş hemşiresi olmamasına rağmen B'ye de saldırdı. B, ikizinin ölümünden yalnızca 28 saat sonra hızla kötüleşti. Müdahalenin ardından kurtuldu ve şimdi 8 yaşında. 

11 Haziran 2015

Letby, A'yı öldürmesinden üç gün sonra yöneticilerinden birine mesaj atarak yoğun bakım sorumluluğuna geri dönmeyi ve daha fazla vardiya çalışmayı talep etti. 

13 Haziran 2015

Letby, yoğun bakımdaki görevine geri dönmeyi talep ettikten sonra müdürünün reddetmesi üzerine sinirlendi. 

Letby: Sürekli A'yı düşünüyorum. Bunun üstesinden gelmek için hemşireliğe geri dönmem gerektiğini hissediyorum... Görüntüyü kafamdan atmak için. Muhtemelen kulağa garip geliyor ama böyle hissediyorum.

Meslektaşı: Bu sana kalmış ama yardımcı olacağını sanmıyorum. Kulağa çok tuhaf geliyor ve ben olsam tam tersini yapardım. Anlayabiliyorum, [vardiya lideri] hepinize göz kulak olmaya çalışıyor.

Letby: Ben de böyle hissediyorum. Kadın Hastanesi'nde yaşadığım deneyimden sonra hemen geri dönüp hasta bir bebek sahibi olmam gerekiyordu, aksi takdirde kaybettim bebeğin görüntüsü asla gitmiyor. İnsanların anlamasını beklemiyorum ama ben nasıl hissettiğimi biliyorum. Her neyse, unut gitsin. Bu konuyu ancak onu tanıyanlarla doğru dürüst konuşabilirim. Kendim üstesinden geleceğim. Sen biraz uyu."

Meslektaşı: Bu biraz kaba değil mi? Hepimizin o yollardan geçtiğini anlamak için onu tanımak gerekmiyor. Evet, şimdi yatağa.

Letby: Öyle demek istemedim, sadece onu görenler kafamda nasıl bir imaj olduğunu biliyor. Unut gitsin. Belli ki olması gerekenden fazlasını yapıyorum.

Görüşme 11.09'da sona erdikten altı dakika sonra Bebek C kritik bir şekilde hastalandı.

14 Haziran 2015

C, Letby'nin karnına hava vermesinin ardından hayatını kaybetti. Letby, meslektaşına şu mesajı attı: 

"Vardiyaya iyi bir başlangıç yapamadığım için üzgünüm, maalesef daha da kötüleşti. A'ya olanları kabullenmekte zorlanıyordum. Şimdi de C'yi bir gecede kaybettik ve bu biraz fazla oldu."

Meslektaşı, "İyi olacağını umuyorum. Bu senin yapacağın bir şey değil. Sana kucak dolusu sevgiler gönderiyorum" diyerek Letby'i yanıtladı. 

Letby'nin o günkü son mesajı şu oldu: 

"İkisini de (A ve C) görmeye devam ediyorum. Kimse bizim yaptığımız şeyleri görmek ve yapmak zorunda kalmamalı. Bu yürek parçalayıcı. Ama bu benimle ilgili değil. Bununla başa çıkmayı öğreniyoruz. Teşekkür ederim.

"Mesele ben ya da bir başkası değil, mesele bebekleri olmadan çekip gitmek zorunda kalan bu zavallı ebeveynler. Söyleyecek söz bulamıyorum, korkunçtu."

21 Haziran 2015

Bebek D, hayatını kaybetti. Letby, meslektaşlarıyla temasa geçmek için ertesi sabaha kadar bekledi. 

Letby: D'yi kaybettik.

Meslektaşı: Ne!!! Ama durumu iyiye gidiyordu. Ne oldu? Sohbet etmek ister misin? Tekrar bunun olduğuna inanamıyorum. Çok zor zamanlar geçiriyorsun.

Letby: Günlük olarak pek çok olumlu yönü olan inanılmaz bir iş. Ama bazen düşünüyorum da nasıl oluyor da bu kadar hasta bebekler kurtulurken diğerleri aniden ve beklenmedik bir şekilde ölüyor? Sanırım olması gereken bu. Bence işin içinde bir kader unsuru var. Her şeyin bir nedeni var.

Aynı gün Letby, ikinci bir meslektaşına "Şu anda bunun hakkında konuşamam, ağlamamı durduramıyorum. Sadece içimden atmam gerekiyor." mesajını attı. 

30 Haziran 2015

Letby'nin meslektaşlarından biri ona gönderdiği bir mesajda bebeklerin ölümüyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Meslektaşı: O gece ve aniden ölen diğer üç bebekte bir tuhaflık var.

Letby: Ne demek istiyorsun?

Meslektaşı: Üçünü de farklı koşullarda kaybetmemiz tuhaf... Beni görmezden gelin, spekülasyon yapıyorum.

Letby: C çok küçüktü, belli ki rahimde tehlikedeydi. Bebek D septik. Benim aklımın almadığı Bebek A.

4 Ağustos 2015

Bebek E, sabahın erken saatlerinde hayatını kaybetti. İkiz kardeşi Bebek F ise hala yoğun bakım ünitesindeydi. 

Bir meslektaşı Letby'ye mesaj atarak ve onlarla ilgilenip ilgilenmediğini sordu. 

Letby: Haberler hızlı yayılıyor. Sana kim söyledi? Evet, ikisini de doğurttum. Korkunçtu.

Meslektaşı: Sadece ailesi için değil sizin için de çok üzülüyorum. Son zamanlarda gerçekten zor zamanlar geçirdiniz.

Letby: Yapabileceğim pek bir şey yok. Ağır bir kanama geçirdi, herhangi bir bebeğin başına gelebilirdi.

5 Ağustos 2015

F, kardeşinin ölümünden bir gün sonra ciddi şekilde hastalandı. 

Letby bir meslektaşına şu mesajı attı:

"Acaba Bebek F'nin endokrin sorunu mu var? Umarım bunu çözebilirler. Salsadan eve dönüyorum. Dışarı çıktığım için kendimi daha iyi hissediyorum"

9 Ağustos 2015

Letby: F'nin anne ve babasıyla vedalaştım çünkü yarın ölebilir. İkisi de ağlayarak bana sarıldılar ve F'ye gösterdiğim sevgi ve bakım için ve onlara yaşattığım değerli anılar için bana asla teşekkür edemeyeceklerini söylediler. Bu yürek parçalayıcı.

Meslektaşı: Yürek parçalayıcı ama işinizi şefkat ve profesyonellikle en yüksek standartta yaptınız[...].

Letby: Onu kaybetmişken ve hepimizin yapacağı bir şey için bana teşekkür ettikleri için üzülüyorum. Ama onlar için doğru olanı yaptığımı bilmek gerçekten çok güzel. Tek istediğim bu.

21 Eylül 2015

Letby, Bebek G'yi öldürmeye çalıştı.

26 Eylül 2015

Letby, yöneticisinden destekleyici bir mesaj aldıktan sonra meslektaşları arasındaki eleştiri ya da şüpheyi fark etti:

"Bunu duymak gerçekten çok güzel, zira anladığım kadarıyla son zamanlarda görevimle ilgili olarak yapılan ve oldukça üzücü bulduğum bazı olumlu olmayan yorumlardan haberdarsınız.

İşimizi yapmak bir zevk ve umarım bebekler ve aileleri için en iyisini yaparım."

27 Eylül 2015

Letby bir meslektaşına şöyle bir mesaj attı:

"Son zamanlarda her şey çok saçma değil mi? Ve her zaman daha az insanın olduğu geceleri oluyor gibi görünüyor.

Daha sonra ekledi: "Yaptığımız şey bu, ne kadar üzücü ve zor olsa da."

14 Ekim 2015

Bebek I kritik bir şekilde hastalandı. 13 Ekim'de Bebek I hızla kötüleşti ve yeniden hayata döndürüldü. Letby bir meslektaşına mesaj atarak olayı bildirdi.

Daha sonra vardiya amirine mesaj atarak I'nın başka bir hemşireye devredilmemesini istedi:

"Lütfen onu tutmak istiyorum."

I, başka bir yere nakledildi ancak bir hafta sonra Letby yine gece vardiyasındayken hayatını kaybetti.

Sonraki birkaç ay

Birkaç ay boyunca Letby'nin bakımı altındaki daha fazla bebek hastalandı. Çeşitli mesajlarla meslektaşlarına personel yetersizliğinden şikâyet etti ve daha fazla vardiya almak için gönüllü oldu.

İkiz olan L ve M bebekleri öldürmeye teşebbüs etti. Kısa bir süre sonra, hastanedeki bir doktorla internette sohbet etmeye başladı. 

23 Haziran 2016

Letby, Bebek O.'yu öldürdü. 

24 Haziran 2016

Letby, Bebek P.'yi öldürdü. Bir aşamada, bir başka çocuk daha fenalaşıp hayata döndürülmek zorunda kalınca bir doktor sorular sormaya başladı. 

25 Haziran 2016

Letby, ilişkisi olduğu söylenen doktor arkadaşına mesaj atarak güvence istedi.

Letby: Dr. Gibbs'in sorduğu şey hakkında endişelenmeme gerek var mı?

Doktor: Hayır. Normal prosedürlerin uygulandığından emin olmak için soruyordu.

Letby: Baktığım iki bebeği kaybettik ve bugün bu olay oldu, "Bir şeyleri mi kaçırıyorum/yeterince iyi miyim?" diye düşündürüyor.

Doktor: Eğer biri size yeterince iyi olmadığınıza ya da yeterli performans göstermediğinize dair bir şey söylerse ifade vermem için bilgilerimi vereceğinize dair bana söz vermenizi istiyorum.

Letby: Umarım hiçbir zaman bir ifadeye ihtiyacım olmaz. Ama teşekkür ederim, söz veriyorum.

Doktor: Bölge genelinde (hemen hemen her yerde çalıştım) kendi çocuklarımı emanet edebileceğim birkaç hemşireden birisiniz.

6 Temmuz 2016

Doktor, O ve P'nin ölümleri üzerine yaptığı görüşmenin ayrıntılarını Letby'e açıkladı.

Letby: Bunu kendine saklamalısın.

Doktor: Endişelenmenizi gerektirecek hiçbir şey yok. Lütfen endişelenme. Personel ve teçhizat konusunda bazı tavsiyeler olacak ancak her iki ölüm için de herhangi bir eleştiri yapılmadı.

Doktor, daha sonra ölümlerin soruşturulacağını teyit eden bir e-posta paylaştı. 

7 Temmuz 2016

Doktor: Hiçbir şey söylemeyeceğini biliyorum ama bu e-posta aramızda kalmalı, tamam mı?

Letby: Elbette. Yüzde yüz. 

15 Temmuz 2016

Ünitede meydana gelen ölümlerle ilgili olarak yapılacak dış inceleme öncesinde tüm personele klinik denetimden geçeceklerine dair e-posta gönderildi.

16 Temmuz 2016

Letby bir meslektaşına mesaj attı: "Yılın nöbet zaman çizelgesini çıkardım. Mümkün olduğunca çok bilgi toplamayı umuyorum. Eğer benim hakkımda hiçbir şey bilmezlerse ya da çok az şey bilirlerse onlar aptal gibi görünecekler, ben değil."

Britanya'nın en uzun süren cinayet davalarından biri

Letby hakkındaki soruşturma, hastanedeki açıklanamayan prematüre bebek ölümlerindeki artışın ardından başladı.

Haziran 2015’ten önce söz konusu yeni doğan ünitesinde yılda üçten az bebek ölümü oluyordu.

Avukatlarıysa, ölümlerin bakımdaki bir dizi”hatadan kaynaklandığını savunuyor ve Letby’nin “işe yaramadığında suçu başkalarına atmak isteyen bir sistemin” kurbanı olduğunu savunuyor.

10 ay süren davanın, Britanya'nın en uzun süren cinayet davalarından biri olduğuna inanılıyor.

Letby’ye verilen hapis cezası Pazartesi günü Manchester kentindeki duruşmada açıklanacak.