Dünya

Lübnan'ın yeni Cumhurbaşkanı Joseph Avn, başbakan seçimi için istişarelere başladı

13 Ocak 2025 15:40

Güncelleme: 13 Ocak 2025 15:42

T24 Dış Haberler

Lübnan’ın yeni Cumhurbaşkanı Joseph Avn, ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik ve siyasî krizleri aşmak için yeni bir hükümet kurmak amacıyla başbakan seçimi için istişarelere başladı.

Lübnan'ın mezhepsel güç paylaşımı sistemi kapsamında anayasa tarafından öngörülen ve Avn'ın devlet başkanı seçilmesinden birkaç gün sonra başlayan istişare sürecinin, ABD ile Suudi Arabistan’ın Lübnan’da siyasî istikrar sağlanması için yaptığı diplomatik baskılar eşliğinde ilerlediği belirtildi.

2022 yılının ekim ayından bu yana cumhurbaşkanlığı makâmı boş olan Lübnan, bu süreçte ekonomik krizle mücadele ederken geçici hükûmet tarafından yönetiliyordu. Aynı zamanda Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar ülkenin durumunu daha da zorlaştırmıştı.

Yeni bir hükûmet kurmak için yapılan başbakan seçimi görüşmelerinde Sünni bir Müslümana ayrılan başbakanlık koltuğu için 3 ismin öne çıktığı belirtildi. Bu isimler arasında Geçici Başbakan Necip Mikati, Hizbullah karşıtı milletvekili Fuad Mahzumi ve Uluslararası Adalet Divanı’nda yargıçlık yapan Nevaf Salam’ın yer aldığı aktarıldı.

ABD ve Suudi Arabistan’ın süreçte etkili olduğu iddia ediliyor

Hizbullah'a yakın bir kaynak, AFP'ye yaptığı açıklamada, hem Berri'nin başkanı olduğu Emel Hareketi’nin hem de Hizbullah’ın Mikati'yi desteklediğini ifade etti.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, mevcut başbakanın yeniden aday gösterilmesinin, geçen hafta Hizbullah ve Emel tarafından Avn'ın cumhurbaşkanı olarak seçilmesine zemin hazırlayan Suudi Arabistan'ın Lübnan elçisiyle yapılan anlaşmanın bir parçası olduğunu öne sürdü.

Hristiyan partilerin ve bağımsız milletvekillerinin ise Necip Mikati’nin yerine Fuad Mahzumi veya Nevaf Salam’ı aday göstermek için pozisyonlarını birleştirmeye çalıştığı belirtildi. ABD elçisi Amos Hochstein’in geçen hafta Lübnan da gerçekleştirdiği ziyaretlerin bu süreci hızlandırdığı iddia edildi.

Lübnan anayasası, parlamentodaki istişarelerde en çok oyu alan ismin, cumhurbaşkanı tarafından başbakan olarak atanmasını öngörüyor. Ancak derin siyasî bölünmeler nedeniyle hükümetin kurulmasının haftalar hatta aylar sürebileceği belirtiliyor.

Yeni hükümetin önünde ekonomik reformları uygulamak, uluslararası bağışçılardan destek almak ve Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını içeren kritik konuları çözmek gibi zorlu görevler bulunuyor. Ayrıca, kurulacak hükûmetin, İsrail’le yapılan ateşkesin uygulanmasında ve yeniden yapılanma süreçlerinde etkili bir rol oynaması bekleniyor.


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi

_____________________________________________________________________________________________________

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İstanbul'da ihale yolsuzluğu soruşturması: Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat gözaltına alındı

TIKLAYIN | Tutuklanan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız görevden alındı, yerine kayyım atandı

TIKLAYIN | Sabah gazetesi: MASAK, Serenay Sarıkaya ve Mert Demir’in hesaplarını inceleyecek

TIKLAYIN | Spor yazarları, Başakşehir-Galatasaray maçını yorumladı

TIKLAYIN | Mehmet M. Yılmaz yazdı: Halk “güçlü lider” arıyor

TIKLAYIN | Elçin Sangu ve Birsen Altuntaş arasında "tekelleşme" gerilimi; "Sen de bu sistemin bir parçasısın!"