Kültür-Sanat

Loreena McKennitt: Nilüfer sayesinde Türkiye’dekiler müziğimden haberdar oldu

"Türkiye ve ülkenin güzel insanlarıyla ilgili söylenecek çok şey var"

26 Haziran 2019 08:17

Vokalist, arpist ve piyanist Loreena McKennitt, Nilüfer’in “Tango To Evora” şarkısını yorumlamasından sonra Türkiye’de daha çok dinleyiciye ulaştığını söyledi. McKennitt, Türkiye’den bildiği sanatçıları da Arif Sağ, Belkıs Akkale, Barış Manço olarak sıraladı.

Bir dizi konser için Türkiye’ye gelecek olan Loreena McKennitt, Aydınlık’ın sorularını yanıtladı. Ünlü sanatçının açıklamalarından bir kısım şöyle:

Türkiye hakkında neler hissediyorsunuz, düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye ve ülkenin güzel insanlarıyla ilgili söylenecek çok şey var. Türkiye’ye zaman zaman seyahatlerim oluyor. Misafirperver karşılamalarınız, içtenliğiniz, alçakgönüllülüğünüz beni çok mutlu ediyor. Tarih ve kültür zenginliğinizden söz etmiyorum bile… Büyüleniyorum. Coğrafya olarak muazzam bir çeşitliliğe sahip, ülkenin her bölgesi başka güzel… Türk insanında çok derin ve kendiliğinden gelen bir müzik algısı var. Müziğime karşı gösterdikleri ilgi ve sevgi de beni çok mutlu ediyor. İnsanın emeğinin böyle karşılık bulması çok güzel bir his. Birlikte yine çok güzel üç akşam yaşayacağımıza inanıyorum.

Türk müzik kültürünü nasıl buluyorsunuz, takip ettiğiniz Türk müzisyenler var mı?

Türk müziği konusunda çok nitelikli bir bilgim olmasa da duyduğum çok hoş melodiler oldu. Daha çok zaman ayırıp daha fazla dinleyince olağanüstü güzelliklerle karşılaşacağıma inanıyorum. Halk müziği ezgileri kulağıma çok hoş geliyor. Arif Sağ, Belkıs Akkale tanıdığım halk müziği sanatçılarından. Batı müziğini ve yerel tınıları çok güzel harmanlayan Barış Manço da bildiğim isimlerden. Yine herkesin bildiği gibi 1990’ların sonunda “Tango To Evora” şarkımı yorumlayan Nilüfer… Onun seslendirdiği bu yorum sayesinde Türkiye’de daha çok dinleyici benim müziğimden haberdar oldu.

Türkiye konserlerinizde müzikseverleri neler bekliyor?

Ağırlıklı olarak Lost Souls albümümden söyleyeceğim ama çok sevildiğini bildiğim eski şarkılarımdan da birkaçını seslendireceğim konserlerde. Türkiye’nin özlediğim yerlerini göreceğim ve dinleyicilerle buluşacağım için çok mutluyum. Türkiye’nin müziksever insanlarını konserlere bekliyorum.