Sağlık

Langya virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri neler?

Bilim insanları, Çin'in kuzeydoğusunda vaka sayıları artan Langya henipavirus (LayV) adlı yeni bir virüs tanımladı. Langya virüsünün gündeme gelmesinin ardından virüsün ne olduğu ve belirtileri araştırılmaya başlandı. Peki, Langya virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri neler?

11 Ağustos 2022 08:07

Çin'in Shandong ve Henan eyaletlerinde tespit edilen Langya virüsü, sivri faregiller türünden insanlara bulaşıyor. Langya virüsü belirtileri, hastaların çoğunda hafif olarak görülürken genellikle grip hastalığı ile benzerlik taşıyor. Langya virüsü, Langya henipavirus (LayV) olarak da biliniyor. Peki, Langya virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri neler?

Langya henipavirus (LayV) ilk olarak ülkenin kuzeydoğusundaki Shandong ve Henan eyaletlerinde 2018'in sonlarında tespit edilmesine rağmen araştırmacılar tarafından geçen hafta resmî olarak tanımlandı.

Langya virüsü nedir?

Langya virüsü belirtileri neler?

Şu an Çin'de Langya virüsü bulaşan kişiler arasında ölen olmadığı belirtilirken uzmanlar, virüsün sivri faregiller türünden insanlara bulaştığını savundu. Hastaların çoğunun hastalığı hafif geçirdiği belirtilirken genelde hastaların, grip benzeri belirtiler gösterdiği de gözlemlendi.

Langya virüsü bulaşanların semptomları ise şu şekilde sıralandı:

Yüksek ateş

Halsizlik (yüzde 54'ü)

İştah kaybı (yüzde 50'si)

Kas ağrısı (yüzde 46'sı)

Mide bulantısı (yüzde 38'i)

Karaciğer ve böbrek sorunları yaşayanların da olduğu belirtilirken bu virüsün, köpek ve keçilerde de olduğu belirlendi.

Langya virüsü nasıl bulaşır?

Genelde yarasalarda bulunan ölümcül bir patojen olan Nipah virüsüyle aynı aileden gelen Langya virüsü, damlacık yoluyla geçiyor.

Araştırmacıların bildirdiğine göre, LayV'den bugüne kadar herhangi bir ölüm yaşanmadı. Çalışmanın ortak yazarı Duke-NUS Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Wang Linfa, LayV vakalarının şu ana kadar “ölümcül veya çok ciddi” olmadığını ve “panik yapmaya gerek olmadığını” belirtti.

TIKLAYIN | Çin onlarca vaka tespit ettikten sonra yeni tanımlanan Langya virüsü takibe alındı