Çevre

Kuzey Kutbu, dünyanın diğer bölgelerine göre 2 kat daha hızlı ısınıyor

Azot oksit salınımı tehlikeli düzeylere ulaştı

17 Nisan 2019 12:57

İklim değişikliği aktivistleri ve bilim insanları dünyanın 6. büyük yok oluş sürecine girdiğini hatırlatmaya devam ederken, Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma Kuzey Kutbu'yla ilgili yeni veriler ortaya koydu. Yayımlanan araştırmaya göre Kuzey Kutbu, dünyanın diğer bölgelerine göre 2 kat daha hızlı ısınıyor.

300 kat fazla ısı tutma özelliğine sahip

Bianet'in haberine göre, Kuzey Kutbundaki sıcaklıkların artması ile topraktaki organik yapılar bakteriler tarafından daha hızlı parçalanıyor. Araştırma, bu parçalanma sonucunda atmosfere 12 kat daha fazla azot oksit (NO2) salındığını ortaya koydu.

Karbondioksite (CO2) göre 300 kat daha fazla ısı tutma özelliğine sahip bir sera gazı olan azot oksit salımındaki bu tehlikeli artışın büyük zararlara neden olacağı ifade edildi.

Kuzey kutbu dünyaya göre iki kat fazla ısınıyor

Araştırma, Kuzey Kutbunda 5 farklı uçuş ile toplanan verilerin incelenmesi ile hazırlandı. Bu uçuşlarda, yaklaşık 900 km yol kat edilerek 310 km2 alanlık bir bölge tarandı ve bölgedeki gaz emisyonları incelendi.

Çalışma kapsamında, NO2 gazı özelinde yapılan inceleme ile bilim insanlarının geçmişte yaptığı varsayımların aksine, azot oksit salınımının tehlikeli düzeylere ulaştığı sonucuna varıldı.

Kuzey Kutbu, dünyanın diğer bölgelerine göre 2 kat daha hızlı ısınıyor. Bu ısınma ile ortaya çıkan sera gazları, iklim değişikliğini önlemek için tahmin edilenden daha az zaman kaldığına işaret ediyor. 

Raporun tamamı için tıklayın