Çevre

Kuzey Denizi’ne dünyanın en büyük karbondioksit atık tesisi yapılacak

Karbondioksit gazlarının bir kısmı deniz tabanına yapılan boş tankerlere aktarılacak

15 Mayıs 2019 14:18

T24 Dış Haberler

Çeviri: Demet Kamburoğlu

Avrupa'daki karbondioksit salınımını azaltmak amacıyla Kuzey Denizi'ne dünyanın en büyük karbondioksit atık tesisi kurulacak. Çevreye zarar veren karbondioksit gazlarının bir kısmı deniz tabanında oluşturulan boş hava tankerlerine aktarılacak.

Alman gazetesi Spiegel’de yer alan habere göre Hollanda'nın Rotterdam, Belçika'nın Ghent ve Antwerp kentlerinin limanlarından yıllık yaklaşık 60 milyon ton karbondioksit (CO2) salınıyor. Bu miktar Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’taki sera gazı emisyonlarının üçte birini oluşturuyor.

2030’a kadar üç liman şehrinde havadan on milyon ton karbondioksiti özütlenmesi ve elde edilen karbondioksit gazının hava boruları yoluyla Kuzey Denizi içindeki iki adet boş hava tankerine aktarılması planlanıyor. 

"Porthos" için AB desteği bekleniyor

İngiliz gazetesi The Guardian’a göre, “Porthos” adlı proje dünyada bu amaçla hazırlanan en büyük proje. Organizatörler, Avrupa Birliği’nden finansal destek beklediklerini bildirdi. AB Komisyonu'nun projeyle ilgilendiği belirtilse de organizasyona henüz somut bir destek vermedi. Hollanda yönetimine göre, projenin çevreye olan katkısının boyutu hakkında hâlâ bazı şüpheler mevcut.

Spiegel'de yer alan haberde, toplumun iklim değişimini durdurmak için havadaki karbondioksit oranını da azaltmak zorunda olduğu vurgulanıyor. Karbondioksit salınımının azaltılması, fabrikaların da yeşil enerjiyle çalışır hale getirilmesi iklim değişimini önlemek için mutlaka atılması gereken iki adım olarak görülüyor.

Ek olarak, uzmanlar Paris İklim Anlaşması’nın planlandığı üzere uygulanabilmesi için bitkilerin havadaki karbondioksiti emmesinin önemini vurguluyor. Ancak, karbondioksit yakalama teknolojisi hakkında iki büyük problem mevcut:

  • CO2 yakalama teknolojisi, küresel olarak geniş çapta kullanılacak kadar olgun değil.
  • Elde edilen ürünün nerede ve ne şekilde saklanması gerektiği açık değil.

"Bu işlem çok çeşitli uygulamalar için henüz uygun değil"

Araştırmacılar, doğru teknolojiyi saptamak için yıllardır çalışıyor. İngiltere menşeili bir şirket, 2019 yılının Şubat ayında, atmosferdeki karbondioksiti filtrelemek amacıyla düzenlenen ilk arıtma tesisini pilot bir proje kapsamında kurdu. Bu tesiste karbondioksit, diğer egzoz gazlarından kimyasal olarak ayrılır ve ince bölünmüş bir aminin damlacıkları üzerinde biriktirilir. Bununla birlikte, bu işlem çok çeşitli uygulamalar için henüz uygun değil.

Eksik depolama sorununu cevaplamak üzere yukarıda belirtilen üç Avrupa limanının geliştirdiği potansiyel karbondioksit rezervleri; Hollanda kıyılarının yaklaşık 21 kilometre, deniz tabanının ise üç kilometre altında bulunuyor. Rezervler ise gözenekli kumtaşları kullanılarak oluşturuldu.

Paris İklim Anlaşması nedir?

Paris'te 2015 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde yapılan bir anlaşmadır. Amacı küresel ısınmanın 2°C altında kalması olan anlaşma 2020 yılında yürürlüğe girecek.