Kültür-Sanat

Kurtalan Ekspres: Rock bir hayat tarzı, muhalif olmanız lazım

"Biz Atatürkçü adamlarız"

18 Şubat 2019 09:37

Rock tarihinin köklü topluluklarından Kurtalan Ekspres’in yeni albümü ‘Sessiz Çığlık’ çıktı. Albüm, kadına şiddet ve çocuğa yönelik istismar sorunu başta olmak üzere sosyal içerikli mesajlarıyla dikkat çekiyor.

Albümde, 2009 yılında hayatını kaybeden Kurtalan Ekspres’in unutulmaz gitaristi Bahadır Akkuzu ile birlikte bestelenen ve bugüne dek hiçbir yerde yayımlanmayan “Uyanma” şarkısı, küresel ısınmanın dünyamıza getirebileceği felaketlere karşı gençleri uyarmak maksadıyla yapıldı.  Kurtalan Ekspres’in yeni albümünü müzik yaşamı 50 yıla ulaşan grubun lideri Ahmet Güvenç ve klavyecisi Bülent Güven, Cumhuriyet'ten Orhun Atmış'ın sorularını yanıtladı.

Ahmet Güvenç, Göğe Selam 1’den bu yana 1300’e yakın konser verdik. İlgi hiç azalmıyor. İlgi azalmadığı gibi konserlerin sonundaki Atatürk’le ilgili konuşmalarımız seneler geçtikçe daha fazla ilgi görmeye başladı. Bizim misyonumuzun bir kısmı da o. Biz Atatürkçü adamlarız” dedi.

Albüm içerisinde 2-3 tane otantik parça olduğunu söyleyen Güvenç, "Bir tane çok güzel Karadeniz parçası var. Parça Pink Floyd şarkısı gibi başlıyor, ‘Ne oluyor’ diyorsun, sonra birdenbire tulum ve kemençe giriyor, önünde Karadeniz dağlarında vadiler açılıyor. Benim çok hoşuma gitti o parça. Karadeniz müziği sempatik gelir bana her zaman zaten” ifadelerini kullandı.

Güven de, “İnsanlar sanatçının toplumu bir yerden bir yere taşıyabileceğini unuttu artık. Şaka gibi bir durum. Müzik kanallarına bakalım, size mesaj verebilecek bir tane şarkı bulamayız. Eğer rock’çıyım diyorsanız, dışarıdaki ağacın bir dalı kırılsa, sizin buna karşı bir sorumluluğunuz olduğunu bilmeniz lazım. Bu bir hayat tarzı, muhalif olmanız lazım. Bu, kendi oy verdiğiniz kişiye muhalefet etmenizle başlar.”


Haberin tamamı için tıklayın.