Politika

Kürt seçmen araştırması: İstanbul’da yaşayanlar ne istiyor, HEDEP aday çıkaracak mı?

21 Kasım 2023 11:36

Rawest Araştırma Müdürü Roj Girasun, İstanbul’da yaptıkları araştırma üzerine Kürt seçmenin eğilimini, HEDEP’in aday çıkarmasının olası sonuçlarını ve Kürt seçmenin ittifak politikasına nasıl baktığını yorumladı.

Artı Gerçek’ten Remzi Budancir'e konuşan Girasun, yerel seçimlere dört ay kala araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak, "Ortaya çıkan tablo 14 Mayıs'tan bu yana iktidar cephesinde oy kaybının olduğu. CHP’nin Kürt seçmenler içerisinde genel seçimlerin üzerinde bir oy desteği sağladığı yönünde. Yine HDP’li seçmenlerin çoğunluğunun HDP’nin kendi adayını çıkarması yönünde bir istemi olduğu yönünde. Bunun yanısıra HDP’nin bu yerel seçimde genel seçimlerdeki oyunu alabileceği görülüyor ki bu durum önceki yerel seçimlerde rastladığımız bir durum değil" dedi. 

CHP'deki Genel Başkan değişikliğini yorumlayan Girasun, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni CHP yönetimi nasıl bir yol izleyecek göreceğiz. Yolu mu değiştirecek, yoksa bu değişimi daha güçlü şekilde mi tamamlayacak bunu izleyeceğiz. Ama bugünden görünen Kürt seçmenlerle CHP arasındaki güven ilişkisinin zedelendiği, bunda Kılıçdaroğlu’nun ‘Özdağ ile protokolün de etkisi var yeni yönetimin “öze dönüş” vurgularının yarattığı çağrışımların da olabilir." 

Girasun, HEDEP'in aday çıkarma ihtimaline ilişkin olarak şunları kaydetti:

"HEDEP’in bütün bunlardan bağımsız bir kez daha batıda aday çıkarmaması halinde kimlik aşınması ile karşı karşıya gelme riski var. Son olarak CHP’ye kazandırılan belediyelerin İYİP’in hegemonik alanlarına dönüştüğü düşüncesi de hem seçmenlerde hem de Kürt Siyasal elitin de sıklıkla ifade ediliyor. Bütün bunları bir arada düşündüğümüz de HEDEP yönetiminin kararı ile tabanının isteğinin denk düşeceğini öngörüyorum."