Sağlık

Kur farkı ilaç krizini derinleştiriyor: Acilen yerli ve millî ilaç seferberliği başlatılmalıdır!

"Kamuda, ilaç sanayinde ve akademide eczacı istihdamı artırılmalı, yeni eczacılık fakültelerinin açılması ise durdurulmalıdır”

26 Eylül 2024 07:51

T24 Haber Merkezi

Kur farkındaki artış nedeniyle ithal ilaçlara erişim zorlaştı; eczacılar ve hastalar mağduriyet yaşıyor. Yerli üretim çağrısıysa yeniden gündeme geldi.

İlaç teminindeki sıkıntılar son haftalarda yeniden gündeme geldi. Eczacılar, döviz kurlarındaki artış nedeniyle yaşanan ilaç yokluğunun hastaları ve eczacıları mağdur ettiğini belirterek, “Eczanelerimizdeki ilaç yoklarının ve ekonomik sorunların çözülmesini istiyoruz” dedi. Özellikle ithal ilaçlar ve piyasaya yeni çıkan ürünler kur farkı nedeniyle ülkeye getirilemiyor.

25 Eylül Dünya Eczacılık Günü'nde meslek örgütleri şu mesajı verdi: "İlaca güvenli ve kolay erişimin, üretim ve tedarik zincirinin sağlamlaştırılmasının yolu yerli ve milli ilaç üretiminden geçiyor."  Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan da "Eczanelerimizde ilaç yokluğunun ve ekonomik kaygıların sona ermesini istiyoruz" dedi.

Kaçak ilaç riski

BirGün'ün aktardığına göre, Saydan, döviz kurundaki artışın ithal ilaçlara erişimi zorlaştırdığını ve birçok ilacın bulunmadığını vurgulayarak, "Avro kuru 38 TL’ye ulaşmışken, ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan Avro kuru ancak 17,54 TL seviyesine ulaşabiliyor. Bu nedenle ithal ilaçlar getirilememekte ve hastalarımız tedavide aksaklık yaşamaktadır. İlaç Fiyat Kararnamesi'nin güncellenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde piyasada kaçak ve sahte ilaçların yaygınlaşması riskiyle karşı karşıya kalacağız" şeklinde konuştu.

Yerli üretim çağrısı

Türk Eczacıları Birliği, ilaca güvenli erişim için yerli ilaç üretiminin önemine dikkat çekerek, “Acilen yerli ve millî ilaç seferberliği başlatılmalıdır. Kamuda, ilaç sanayinde ve akademide eczacı istihdamı artırılmalıdır. Yeni eczacılık fakültelerinin açılması ise durdurulmalıdır” açıklamasında bulundu.

Aşı sorunu yaşanıyor

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, birçok şehirde aşı tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle aşılama hizmetlerinin aksadığını belirtti. Hepatit B, Tetanoz, KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak), Hepatit A ve Suçiçeği aşılarındaki yetersizlikten dolayı bazı çocukların aşılarının ertelenmek zorunda kaldığını belirten Mengücük, "Aynı anda yapılması gereken üç aşıdan biri eksik olduğu için erteleniyor. Bu durum ailelerde hoşnutsuzluğa neden oluyor" dedi.


"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele