Paris 2024

Kültürel çalışmalar doktorası yapan 36 yaşındaki kadın, Avustralya adına breakdans alanında Olimpiyatlar'a katıldı; bir puan bile alamadı

Snoop Dogg, Drop It Like It's Hot klasiğiyle breaking yarışmasının resmî açılışını yaptı

12 Ağustos 2024 09:35

Breakdans, New York'un sokaklarından Paris Olimpiyatları'nın küresel sahnesine uzanan baş döndürücü bir yolculuk geçirdi; yarışmada ilk kez breakdans sergilendi. "Breaking" olarak bilinen şehir dansı, yeni ve genç izleyicileri çekmek amacıyla bu yıl oyunlara dâhil edildi.

Kadınlar kategorisi cuma gecesi, dünyanın en iyi 32 "B-kızının" 230 yıldan uzun bir süre önce Marie Antoinette'in idam edildiği meydanda karşı karşıya gelmesiyle başladı. Place de la Concorde, oyunlar için kentsel bir spor alanına dönüştürüldü ve hip hop ikonu Snoop Dogg, Drop It Like It's Hot klasiğiyle breaking yarışmasının resmî açılışını yaptı.

B-girl adı "Ami" olan 25 yaşındaki Japon dansçı Ami Yuasa, finalde gerçek adı Dominika Banevic olan 17 yaşındaki Litvanyalı "Nicka"yı yenerek bu sporda Olimpiyat altın madalyası kazanan ilk kadın oldu.

Ancak 36 yaşındaki Avustralyalı profesör, dansıyla sosyal medyada viral olmasının ardından yarışmanın öne çıkan isimlerinden biri oldu. Gerçek adı Rachael Gunn olan Raygun, alışılmadık hareketleri jürinin ilgisini hiç çekmediği için tek bir puan bile alamadı. 

Gunn ayakta dururken bir bacağını kaldırdı ve kollarını kulaklarına doğru bükerek arkasına yaslandı. Bir diğerinde, yan yatarken ayak parmaklarına uzandı, ters döndü ve "kanguru" olarak adlandırılan bir hareketle bunu tekrar yaptı.

Rachel Gunn

Diğer yarışmacıların yaklaşık iki katı yaşta olan Gunn daha sonra şunları söyledi:

"Bu kızları en iyi yaptıkları şeyde, yani güç hareketlerinde asla yenemeyecektim. Benim getirdiğim şey yaratıcılık"

Gunn'ın kültürel çalışmalar alanında doktorası var ve LinkedIn sayfasında "breakdansın kültürel politikasıyla ilgilendiği" belirtiliyor.