Politika

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2024 bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda | İYİ Partili Gürban: Türkiye'de turizm gelirlerinin yeteri kadar artmadığı ortada

15 Kasım 2023 21:00

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2024 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

Bütçe üzerinde söz alan İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, Kültür ve Turizm Bakanlığının, ülkenin cari açığının kapanması noktasında görevinin büyük olduğunu söyledi.

CHP'li Özlale: seyahat ve turizm gelirlerinin artış hedefi çok iddialı, bakanlığın üzerine getirilen bir yük gibi duruyor

Dünya Ekonomik Forumu'nun, seyahat ve turizm gelişmişlik endeksine bakıldığında Türkiye'nin 49'uncu sıradan 42'inci sıraya yükselmesinin turizmde sevindirici gelişmelerin yaşandığını gösterdiğini ifade eden Özlale, "Türkiye'nin önümüzdeki dönemde seyahat ve turizm gelirlerinin 47 milyar dolardan 86 milyar dolara çıkması öngörülmüş. Bu artış hedefi çok iddialı. Artışın sebebi, tahminen cari işlem açığını sıfırlamak için bakanlığın üzerine getirilen bir yük gibi duruyor" dedi.

Özlale, turizm gelirlerinin öngörülen 86 milyar dolar seviyesine ulaşmasının dünyada Türkiye'yi ilk sıraya getireceğini ancak turizme ayrılan bütçe ile bu hedefe ulaşmanın zor olacağını dile getirdi.

Sanat, kültür ekonomisi ve milli kültür için bütçeden daha fazla pay ayrılmasının beklendiğini ancak bunu göremediklerini belirten Özlale, "Madem kültür ve turizm bizim için önemli, o zaman ayrılan bütçe de beklentileri karşılayacak seviyede olmalı. Hazine ve Maliye Bakanı'nın bütçeye ayırdığı pay ile Sayın Bakan'ın konuşması arasında uyuşmazlık var. Eğer gerçekten turizmin geliştirilmesini istiyorsak bakanlığın bütçesini de buna göre artırmamız gerekir" diye konuştu.

CHP'li Çorabatır: Turizm sektörünün gelecek yıllarda yaşanacak en önemli sorun kalifiye personel istihdamı olacak

CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, turizmin geliştirilmesi için yerel ve merkezi yönetimlerin bütüncül bir yaklaşımla hareket etmesi, altyapı ve üst yapının buna göre hazırlanması gerektiğini söyledi.

Özellikle kanalizasyonu olmayan ve turizm sezonunda nüfusunun 10 katı misafir ağırlayan yerleşim yerlerinin altyapılarının buna göre hazırlanmasının önemli olduğunun altını çizen Çorabatır, "Yapılan tanıtımlar, buraların gelişmesine katkı sunmuyor. Turizmin geliştirilmesinde belediyelerin kaynaklarının güçlendirilmesi bu noktada önemli. Bu kapsamda Avrupa örneğinde olduğu gibi tahsili yapılan konaklama vergisinin bir bölümünün yerel yönetimlere aktarılması uygun olacaktır." dedi.

Çorabatır, turizm sektörünün gelecek yıllarda yaşayacağı en önemli sorununun kalifiye personel istihdamı olacağını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokolün proje okulları kapsamında devam ettiğini, bunun daha da geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Çorabatır, pazar çeşitlenmesinden dolayı gelen misafirlerin kendi dillerinde hizmet alabilmesi için öğrencilerin yetiştirilmesini önemsediklerini aktardı.

Liselerin daha da cazip hale getirilmesi gerektiğini ve üniversiteye geçiş sınavlarında bu öğrencilere bir hak tanınmasının sektöre faydasının olacağını belirten Çorabatır, "Özellikle turizm bölgelerindeki personellerin en önemli sorunlarından birisi de kalacak yer problemi yaşamalarıdır. Bununla ilgili lojman tahsisinin bir an önce devreye girmesi personel için avantaj olacaktır. Ayrıca turizm geliştirme merkezlerinin yasal düzenleme yapılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolü altında tekrar gündeme gelmesi de olumlu olacaktır" diye konuştu.

MHP'li Kalaycı: Türkiye dünyada inşallah birinci sıraya gelecek

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, turizmin, bir ülkenin dışarıya açılan en önemli tanıtım penceresi olduğunu söyledi.

Turizmin, ekonomik gelişme ve istihdam sağlama açısından da önemine vurgu yapan Kalaycı, turizmin, dünyadaki ve ülkelerdeki olumsuzlardan etkilenen bir sektör olduğunu, bunun pandemi sürecinde çok derinden hissedildiğini anlattı. Kalaycı, şöyle devam etti:

"Pandeminin yanı sıra savaş ve kriz, küresel anlamda artan enerji ve ulaştırma maliyetleri, yüksek enflasyon, seyahat maliyetlerini yükseltmiş ve tüketici harcamaları üzerinde baskı oluşturmuştur. Pandeminin yıkıcılığının hafiflemesiyle birlikte turizm sektöründe toparlanma sürecine girilmiştir. Uluslararası turist sayısı 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 111,5 oranında artarak 969 milyon kişi olarak gerçekleşmiş ancak 2019 yılı seviyesinin 33,8 altında kalmıştır. Uluslararası turizm gelirleri de 2022 yılında yüzde 75,5 oranında artarak 1,1 trilyon dolara ulaşmış olmasına rağmen 2019 yılı turizm gelirlerinin yüzde 74,6'sı seviyesindedir. Söz konusu veriler turizm sektöründe küresel çapta bir toparlanmaya işaret etmekle birlikte pandemi öncesi 2019 yılı düzeyine erişemediğini göstermektedir. Ülkemizde turizm sektörü 2021 yılında yakaladığı toparlanma eğilimini sürdürerek küresel turizme göre çok daha iyi bir performans sergilemiştir. 2022 yılında ülkemize gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 71 oranla atarak 51,4 milyon, turizm gelirlerimiz ise yüzde 54 artarak 46,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir."

Kalaycı, 2019 yılında dünyanın en fazla turist ağırlayan 6'ncı ülkesinin Türkiye olduğunu, 2022 yılında Fransa, İspanya ve ABD'nin ardından turist sayısı ile 4'üncülüğe, toplam gelirde ise 7'nci sıraya yükseldiğini belirtti.

Turizm sektörünün 2023 yılı 9 aylık performansının da memnuniyet verici olduğunun altını çizen Kalaycı, "2023 yılının Ocak-Eylül döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yıl aynı dönemlere göre yüzde 13,2 artışla 44 milyon 605 bin kişi olarak gerçekleşmiştir. Turizm gelirlerimiz de aynı dönemden itibaren yüzde 20,1 artışla 42 milyon dolara çıkmıştır. Turizm gelirlerimizin giderek atmasında, turist sayısının artışının yanı sıra kişi başına ortalama harcama ve günlük ortalama harcamaların da artması önemli bir etken olmuştur. Ülkemiz sahip olduğu bu kıymeti planlı, verimli ve etkili bir şekilde değerlendirdiği takdirde dünya turizminden aldığı payı daha da artıracak ve dünyada inşallah birinci sıraya gelecektir" diye konuştu.

AKP'li Kocacık: Turizmde çeşitliliği yakaladık

AKP Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık, "Türkiye, dünyanın en güçlü turizm potansiyeline sahip ülkelerinden birisi" dedi.

Turizm denildiğinde uzun yıllar ilk akla gelenin sahiller olduğunu, Türkiye'nin diğer turizm potansiyellerini de yıllar içerisinde ortaya çıkarmayı başardığını ifade eden Kocacık, "Türkiye turizmde çok köklü bir tarihe sahiptir. Bizler tarih boyunca insanlığın ortak mirasına çok büyük katkılar sağlamış bir medeniyetin evlatlarıyız. Coğrafyamızda yer alan tarihi eserler de turizmin ayrılmaz bir parçası olarak dikkati çekmektedir. İnanç turizmi bakımından da ülkemiz çok stratejik bir konumda bulunmaktadır. Birbirinden farklı kültürlerin temsilcileri kendi açısından değerli gördükleri bölgeleri ziyaret etmektedirler. Bu ziyaretleri hep fırsat olarak değerlendirmeliyiz" dedi.

Dünyada turizm denildiğinde artık sadece ülkeler arasındaki rekabetten söz edilmediğini, artık şehirlerin birbirleriyle yarıştığı bir dönemin başladığını anlatan Kocacık, dünya genelinde bazı şehirleri ziyaret eden turist sayısının birçok ülkeyi ziyaret eden turist sayısından daha fazla olduğunu, bu açıdan şehirler arasında yaşanan rekabetin çok farklı boyuta ulaştığını dile getirdi.

Türkiye'nin sağlık ve termal turizminin yanı sıra kış, yayla, kongre, rafting turizmi gibi çok farklı alanda da iddialı olduğunun altını çizen Kocacık, "Bu da turizmde ne denli çeşitliliği yakaladığımızı gösteriyor" diye konuştu.

CHP'li Akay: Genel bütçenin en önemli sorunlarının başında faiz giderleri geliyor

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Kültür ve Turizm Bakanlığının genel bütçe içerisinden aldığı payın düşük olduğunu, genel bütçenin en önemli sorunlarının başında faiz giderlerinin geldiğini söyledi.

1 trilyon 254 milyar liralık faiz giderinin bulunduğu ortamda ilgili bakanlıklara yeterli bütçenin ayrılmasının çok zor olduğunu belirten Akay, "Bütçe içindeki kaynakların etkin dağılımı çok önemli. Fakat söz konusu faiz giderleri, genel bütçenin yüzde 10'una, vergi gelirlerinin yüzde 14-15'ine tekabül ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçesi genel bütçedeki faiz giderlerinin yüzde 3,1'ini oluşturuyor. Bu çok düşük bir bütçe. Bunu artırmamız gerekiyor." dedi.

HEDEP'li Temelli: Parti olarak tüm Orta Doğu'da ateşkes istiyoruz

HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 10 binin üzerinde insanın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Gazze'de büyük bir dramın yaşandığını ve şu sıralar bir ateşkesin konuşulduğunu ifade eden Temelli, HEDEP olarak tüm Orta Doğu'da ateşkes istediklerini belirtti.

Silahların artık susması gerektiğini vurgulayan Temelli, "Bölgemizdeki çatışmalar ve savaşlarla sadece insanlar değil kültürler, medeniyetler, tarihler bombalanıyor. Bu coğrafyanın kadim halklarının birlikte yaşama iradesi bombalanıyor. İnsanların kültür ve turizm konusundaki çabaları her şeyden önce ancak hayata geçebilir" dedi.

Saadet Partili Temurci: Hedef rakam Kültür ve Turizm Bakanlığına yük

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, Türkiye'nin 2002 yılındaki turizm gelirinin 12,5 milyar dolar civarında olduğunu, 21 yılda 43 milyar dolar bir artışın söz konusu olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un sektörden gelen birisi olarak büyük bir şans olduğunu anlatan Temurci, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu gelirin 45 milyar dolar artırılmasını öngören bir tablo ile karşı karşıyayız. Ulaşılabilir hedefler kurumları ve yapıları motive eder ancak ulaşılması zor bir hedef olarak ortaya konan bu rakamın Kültür ve Turizm Bakanlığına yüklendiğini görüyorum" diye konuştu.

İYİ Partili Gürban: Türkiye'de turizm gelirlerinin yeteri kadar artmadığı ortada

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, Türkiye'nin turizm sektöründe istenen seviyeye ulaşamadığının görüldüğünü, halihazırda görünen zorlukların aşılması ve belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için geçmiş uygulamaların dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'de turizm gelirlerinin yeteri kadar artmadığının ortada olduğunu vurgulayan Gürban, şunları kaydetti:

"Gelip geçici politikalar yerine kalıcı çözümler bulunmalı ve belirli bir sisteme oturtulmalıdır. Turist sayısı üzerinden slogan oluşturduğumuzda sayıca hedeflenen turistten yüksek turizm geliri elde edileceği düşünülmektedir. Halbuki aynı geliri elde edebileceğimiz daha az ve daha fazla para harcayan turistlerle ülkemizdeki sınırlı kaynaklarına daha az zarar verilebilir. Ziyaretçi sayısının artmasına rağmen turizm gelirlerinin düşük olmasını engellemek için yüksek konaklama harcaması yapan ve uzun süre konaklayan turistlerin ilgisini çekmek gerekmektedir."

Kaliteli turisti Türkiye'ye çekmek ve turizmden daha fazla gelir elde edebilmek için kitlesel turizmin yanında bireysel turizme de imkan veren yatırımların yapılması gerektiğini anlatan Gürban, orta ve düşük gelir seviyeli turist kitlesinin Türkiye'ye gelmesinin doluluk oranının artmasına ve doğal kaynakların tüketiminin de artışına sebep olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir turizm için alternatif turizme yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini savunan Gürban, "İktidarın alternatif turizm çeşitlerine önem vermesi ve ülkemizin deniz turizminden ibaret olmadığını göstermesi gerekiyor" diye konuştu.

MHP'li Aksu: Küresel ekonomik gelişmeler ve jeopolitik risklere rağmen başarılıyız

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, turizmde sürdürülebilirlik için dijital değişim ve dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasının, sektörün doğal, tarihi ve kültürel dokuyu koruyucu ve geliştirici bir yaklaşım içinde şekillenmesinin önemli ve öncelikli bir husus olduğunu söyledi.

Aksu, Türkiye'nin, iklimi, doğal tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanında konumunun sağladığı kolay erişilebilirlik nedeniyle turizm potansiyeli yüksek bir ülke olduğunun altını çizerek, "Türkiye uyguladığı politikalar, oluşturduğu kurumsal yapı ve kapasitesiyle turizm ve kültür alanında öne çıkmış, olumsuz küresel ekonomik gelişmeler ve jeopolitik risklere rağmen turist sayısı ve turizm geliri yönüyle başarılı bir performans ortaya koymaktadır.' dedi.

Turizmin, elde edilen dövizin yanında birçok alt sektöre ve istihdama katkısıyla ülke ekonomisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Aksu, kültür ve sanatın, beşeri kalkınmanın da önemli bir unsuru olduğuna işaret etti.

Türk bilim-kültür ve sanatının nesilden nesle aktarılmasının kültür politikalarının temelini oluşturduğunu vurgulayan Aksu, sahip olunan bu kıymetin etkili şekilde değerlendirilerek dünya turizminden alınan payın da artırılacağına inandıklarını kaydetti.

Türkiye'nin bunu başarabilecek altyapı, insan gücü, bilgi birikimi ve tecrübeye sahip bir ülke olduğunu ifade eden Aksu, "Nitekim ortadaki veriler de bunu doğrulamaktadır" dedi.

TIKLAYIN | HEDEP Milletvekili Sevilay Çelenk: Dışarıdan duyulmadığı müddetçe "aile yapısına" uygun olmayan hiçbir suç yok

TIKLAYIN | Sezgin Tanrıkulu: Bin 500 Kürtçe öğretmeni atama bekliyor