Kültür-Sanat

Senarist-yapımcı Birol Güven, Sinema Genel Müdürü oldu

Birol Güven'in senaryosunu yazdığı Çocuklar Duymasın dizisinin başrol oyuncusu Tamer Karadağlı da ağustos ayında Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atanmıştı

23 Şubat 2024 00:19

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararnameyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğüne, senarist Birol Güven atandı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Birçok kamu kuruluşu ve Bakanlığa yapılan üst düzey yönetici atamaları arasında, Çocuklar Duymasın dizinin uzun yıllar senaristliğini ve yapımcılığını üstlenen Birol Güven de yer aldı. Güven, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğüne atandı. 

Güven'in dizisi Çocuklar Duyması'nın başrolünde yer alan oyuncu Tamer Karadağlı ise 11 Ağustos tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameyle, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atandı. Atamanın ardından daha öncesinde hazırlanan ve cepte bekleyen istifa dilekçeleri, yetkililere sunuldu. İstifa etmek isteyenler arasında DT Sanat Yönetim Kurulu üyeleri, İstanbul, Ankara, İzmir DT müdürleri yer aldı. 

TIKLAYIN - Tamer Karadağlı’nın atanması Devlet Tiyatroları'nda istifa furyası başlattı

TIKLAYIN - Tamer Karadağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne atandı, eski Erzurum Valisi Okay Memiş, AFAD Başkanı oldu

Karadağlı, 2017'deki bir açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iyi bir hatip olduğunu söyleyerek, "Ben etkileniyorum" demişti. Karadağlı, Altın Portakal'da ödül alan Nihal Yalçın'a karşı tavırlarıyla büyük tepki çektikten sonra milliyetçi söylemlerle Yalçın'ı hedef almış; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Karadağlı'yı arayarak tebrik etmişti.

Erdoğan'ın 15 Eylül tarihli atama kararnamesine Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne balet Tan Sağtürk getirildi.

TIKLAYIN - Tan Sağtürk, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü oldu

Birol Güven kimdir?

Birol Güven,  yapımcısı, senaryo yazarı ve yönetmen.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dilbilim Bölümünden mezun olduktan sonra kısa bir süre öğretmenlik yapan Birol Güven, bir süre turizm sektöründe tur operatörü olarak çalıştı. Öğrencilik ve çalışma hayatında devam ettiği hikaye yazma hobisini 1997 yılında profesyonel olarak yapmaya başladı.

MinT Motion Pictures adlı şirketi kurarak senaryo ekibiyle birlikte 50 televiyon projesine imza attı. TV projeleri arasında yer alan Çocuklar Duymasın dizisiyle büyük çıkış yakaladı.

Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım, Dersimiz Atatürk, Mandıra Filozofu, Mandıra Filozofu İstanbul filmleriyle sinema sektörüne de adım atan Birol Güven, ortak yapımcısı olduğu Güzel Günler Göreceğiz filmi ile 2011 yılında Antalya Film Festivali'nde en iyi film ödülünü aldı. 

Birol Güven'in Tatil Diyalogları, Yatak Odası Diyalogları, Teneke Üzerinde Midyeden Sosyeteyle Suşiye, The School Of Mandıra Filozofu isimli yayımlanmış kitapları da bulunuyor.