19 Eylül 2023 12:07
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda, Cumhuriyet’in kültür dünyamıza getirdiği değişimi ve kazanımları değerlendiriyor.
Her biri kendi alanında Türkiye’nin en önde gelen uzmanları olan sekiz akademisyen sekiz konu başlığını katılımcılarla ve çevrimiçi izleyicilerle konuşacak, tartışacak.
Bu kapsamlı programın konuşmacıları ve konu başlıkları şöyle:
04/10/2023 - Güven Gürkan Öztan – Cumhuriyetin ‘İdeal’ Çocukları, Çocukların Cumhuriyeti: Bir Politik Muhasebe
11/10/2023 - Prof. Dr. Fatmagül Berktay – “Türkiye’de Kadın Hareketi” ya da “Osmanlı-Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti”
18/10/2023 - Prof. Dr. Feza Günergün – Cumhuriyetin Bilimsel Devrimi: Kurumlar, Bilim İnsanları ve Araştırma
25/10/2023 - Tarihçi Necdet Sakaoğlu – Cumhuriyetimizin Temeli: Türk Alfabesi ve Eğitim
01/11/2023 - Prof. Dr. Namık Sinan Turan – Cumhuriyet ve Laiklik
08/11/2023 - Doç. Dr. Ahmet Kuyaş – 1923: Lozan, Yeni Meclis ve Cumhuriyet
15/11/2023 - Doç. Dr. Güneş Duru – Cumhuriyet’in 100. Yılında Arkeoloji
22/11/2023 - Dr. Öğr. Üyesi Osman Erden – Cumhuriyet’in Kültür Politikaları
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Başkanı Sefa Targıt, seminer diziyle ilgili olarak “Cumhuriyet’in 100.Yıl kutlamaları sadece devletin ya da büyük şirketlerin yükümlülüğü olamaz, sivil toplum kuruluşlarının da bu büyük dönüm noktasında söyleyecek sözü olmalı diye düşündük,” dedi.
Sefa Targıt, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın, yaşadığımız coğrafyadaki kültür çeşitliliğini ortak insanlık mirası olarak sahiplenmek, korumak, paylaşmak ve gelecek kuşaklara doğru ve sağlıklı biçimde aktarabilmek için çalıştığını vurguladı ve “Cumhuriyet’imizin 100’üncü ve Vakfımızın 20’nci yılında bu doğrultuda tercihimiz Cumhuriyet’in kültür, eğitim, zihniyet dünyamızda ne değişiklikler, kazanımlar getirdiğini uzmanlar ve katılımcılarımızla konuşacağımız bir platform yaratmak oldu” dedi.
Katılımcılar bu seminer dizisini Gayrettepe Pak İş Merkezi Konferans Salonu’nda konuşmacılarla yüz yüze ya da çevrimiçi yayınından izleyebilecek.
Seminerlerin katılım ücretlerinden elde edilecek gelir, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın, başta çocuklara yönelik Kültür Karıncaları olmak üzere, çeşitli faaliyetlerine kaynak sağlamak üzere kullanılacak.
Seminerlerin video kayıtları katılımcıların daha sonra, istedikleri bir zamanda izlemeleri için Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın Youtube kanalından da paylaşılacak.
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Onursal Başkanı Faruk Pekin, seminer dizisinin, çeşitli kuruluşlar için çalışanlarına, yakın çevrelerine ya da öğrencilere verilebilecek değerli bir armağan olacağını belirtti. Faruk Pekin, “özgün kültürel proje ve programlar yaratmak konusundaki yirmi yıllık uzmanlık ve tecrübemizle, başta Belediyeler ve şirketler olmak üzere, kuruluşların 100. Yıl faaliyetlerine ekleyebilecekleri önemli bir sosyal sorumluluk etkinliği oluşturduğumuza inanıyoruz,” dedi.
“Cumhuriyet’in 100. Yılı” seminer dizisinin katılım koşulları ve kayıt işlemleri için gerekli bilgilere şuradan ulaşılabilir: https://kulturbilinci.org/tr-tr/seminerler/liste/100-yilinda-cumhuriyet
DOÇ. DR. GÜVEN GÜRKAN ÖZTAN
G. Gürkan Öztan, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fak. Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. 2009 yılında “Türkiye’de Çocukluğun Politik İnşası” adlı doktora teziyle İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı ve tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi yayınlarından (2011) aynı adla kitaplaştı. Türkiye’de resmi ideoloji, milliyetçi akımlar, milliyetçilik-toplumsal cinsiyet ilişkisi ve militarizm konuları başta olmak üzere makaleleri Toplum ve Bilim, Doğu-Batı, Dipnot, Düşünen Siyaset, Eğitim-Bilim-Toplum gibi dergilerde yayımlandı. Öztan, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgileri Fak. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyeliğine devam ediyor.
PROF. DR. FATMAGÜL BERKTAY
İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ABD emekli üyesi olan Prof. Dr. Fatmagül Berktay eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile York Üniversitesi’nde (UK) tamamladı. Tarih Vakfı kurucu üyesi, Kadın Eserleri Kütüphanesi Genel Kurul üyesi olan Berktay, İÜ SBF’de “Siyaset Teorisi”, “Siyasal Düşünceler Tarihi, “Demokrasi Teorisi”, “Çağdaş Siyasal Kuram ve Tartışmalar”; Kadın Çalışmaları Bölümü’nde ise “Feminist Teoriler” derslerini verdi. Berktay’ın Tek Tanrılı Dinler Karşısında Kadın (Metis, 1996) adlı çalışması Women and Religion adıyla Kanada’da (BlackRose Books, 1998), Tarihin Cinsiyeti (Metis, 2003) adlı kitabı ise Arapça olarak Lübnan’da yayımlandı (Dar Kreideh, 2009). Son üç kitabı Politikanın Çağrısı (Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010), Dünyayı Bugünde Sevmek –Hannah Arendt’in Politika Anlayışı (Metis, 2012) ve Düşünme Etiği (Metis, 2021) adlarını taşıyan yazar, halen “politik etik”, “politik kötülük” ve feminist tarih üzerinde çalışıyor.
PROF. DR. FEZA GÜNERGÜN
Bilim tarihçisi. Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi'nden ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezundur. Doktorasını İ.Ü. Tıp Fakültesinde tıp tarihi alanında yapmıştır. Araştırmalarının büyük bölümü 18., 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın ilk yarısında Türkiye’de bilim, bilim kurumları, bilim insanları, bilimsel aletler ve bilim transferi üzerindedir. 2001-2023 yılları arasında İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı ve Bilim Tarihi Bölümü başkanlıklarını yürütmüştür. 1995-2023 yılları arasında kurucusu olduğu Osmanlı Bilimi Araştırmaları dergisinin editörlüğünü yapmıştır. Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi üyesidir. Mayıs 2023’de yaş haddinden emekli olan F. Günergun, araştırma ve yayın faaliyetini sürdürmektedir. Son yıllardaki projelerinden birisi (Prof. Dr. Aslı Tolun ile birlikte), Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk 25 yılında devlet bursu ile Avrupa ve Amerika üniversitelerinde öğrenim gören Türk gençleri (“Atatürk’ün Çocukları”) üzerinedir. Projenin amacı, Türkiye’de Cumhuriyet aydınlanmasının beyin takımını tanıtmak ve bu gençlerin bilim, teknoloji, eğitim, sanayi alanındaki katkılarını ortaya koymaktır.
TARİHÇİ NECDET SAKAOĞLU
1939 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinde doğdu. Yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu, Osmanlı ve eğitim tarihleri konularında araştırmalar ve yayınlar yaptı. 1998’de MEB Talim ve Terbiye Kurulu üyeliğinden emekli oldu. Tarih araştırmacılığı ve yazarlık çalışmalarını 1965’ten beri sürdüren Sakaoğlu’nun yazıları Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde; Tarih ve Toplum, Toplumsal Tarih, İstanbul dergilerinde yayınlandı. 1969 ve 1971’de Milliyet Ali Naci Karacan, 1983’te Hürriyet Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilimler ödüllerini aldı. Vakfımızın Mütevelli Heyeti Üyesi olan Sakaoğlu’nun İstanbul ve Anadolu kentleri ile bunların etnografik tarihleri üzerine pek çok yayını bulunmaktadır.
PROF. DR. NAMIK SİNAN TURAN
İstanbul’da 1972 yılında doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde, yüksek lisansını ise aynı bölümün Siyasi Tarih Anabilim Dalı'nda Türkiye’de Çağdaşlaşma ve Müzik konulu teziyle 1998’de tamamladı. Hilafet Kurumunda Yapısal Değişim ve Osmanlı Hilafeti başlıklı doktora tezini 2003 yılında bitirdi. Çalışmaları daha ziyade Geç Osmanlı Dönemi ve II. Meşrutiyet döneminin toplumsal ve siyasal tarihi üzerine yoğunlaşan Turan, 2009 yılında doçent, 2014 yılında profesör unvanını aldı. Halen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Siyaset Bilimi Anabilim Dalı'nda görev yapan Turan’ın, Hilafetin Tarihsel Gelişimi ve Kaldırılması (2004), İmparatorluk ve Diplomasi: Osmanlı Diplomasisinin İzinde (2014), Hilafet: Erken İslam Tarihinden Osmanlı’nın Son Yüzyılı (2017) adlı kitaplarının yanı sıra Osmanlı diplomasi tarihine dair kitap bölümleri, modernleşmenin Osmanlı toplum yapısındaki göstergeleri ve Osmanlı siyasal yapısı üzerine yerli ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış birçok makalesi bulunmaktadır.
DOÇ. DR. AHMET KUYAŞ
1952 yılında İstanbul’da doğdu. Saint Joseph Fransız Lisesi’nden mezun oldu. Haute-Bretagne Üniversitesi’nden tarih lisansı ve McGill Üniversitesi’nden tarih doktorası aldıktan sonra, Princeton Üniversitesi’nde okutmanlık ve Mount Holyoke College’da öğretim üyeliği yaptı. Niyazi Berkes’in Türkiye’de Çağdaşlaşma adlı eserini derleyerek Türk tarih yazımına kazandıran Doç. Dr. Kuyaş, uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde ve Galatasaray Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi Bölümü’nde Geç Osmanlı, II. Meşrutiyet ve Erken Cumhuriyet dönemleri üzerinde dersler verdi.
DOÇ. DR. GÜNEŞ DURU
İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı’nda "Tarihöncesinde insan-mekan, topluluk-yerleşme ilişkisi" başlıklı tez çalışmasıyla 2013 yılında arkeoloji doktoru unvanı alan Duru, 2019 yılından arkeoloji bilim alanından doçent oldu.
Türkiye’de Kuramsal Arkeoloji çalışmalarına en önemli ivmeyi kazandıran pek çok çalışmanın öncülüğünü yapmış olan Güneş Duru, 2016 yılından bu yana bu alandaki en prestijli dergilerden biri olan Archaeologies’in yayın kurulu üyesidir.
1992 yılında öğrenci olarak başladığı Aşıklı Höyük kazılarında 2006 yılından bu yana başkan yardımcısı olarak çalışan Güneş Duru geçtiğimiz 30 yıla yakın sürede, Çatalhöyük başta olmak üzere pek çok önemli araştırma projesinde görev almıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde tarihöncesi insan, mekan, mimarlık ve insan, mekan ve siyaset, insan ve materyal kültür ilişkisi üzerine dersler veren Güneş Duru, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyesidir.
Gazete ve dergilere güncel politika ve kültür yazıları da yazan Güneş Duru, 2005 yılından bu yana 8 albüm yayınlamış olan Redd’in üyesidir.
DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN ERDEN
Osman Erden 1974 yılında İstanbul'da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sanat Tarihi okudu ve aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat programında "Nasyonal Sosyalizmin Alman Sanatına Yansıması" başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. "Türkiye'de Güncel Sanat Alanını Şekillendiren Unsurlar"
başlıklı teziyle doktor ünvanını kazandı. Erden halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde doktor öğretim üyesi olarak görevini sürdürüyor. UNESCO'ya bağlı Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye Şubesi’nin 2008-2011 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği, 2011-2014 yılları arasında başkanlık görevlerini yerine getiren Erden’in 2016’da Modern Sanatın Kısa Tarihi adlı kitabı yayınlandı. Erden halen “Erken Modern Dönem Sanatı” ve “Almanya’da Nazi İktidarının Kültür Politikaları” başlıklı kitaplar üzerine çalışmalarını sürdürüyor.
© Tüm hakları saklıdır.