Politika

Kulis: İktidar, seçimlerin ertelenip ertelenmemesi konusunda seçenekleri tartışıyor, karar için zaman lazım

15 Şubat 2023 09:07

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından siyaset gündeminde yaklaşan seçimlerin akıbeti de tartışma konusu oldu.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre; AKP kulislerinde konuşulanlara göre, seçimlerin planlandığı gibi 14 Mayıs’ta yapılması ya da zamanında 18 Haziran’da gerçekleşmesi ile "seçimlerin ertelenmesi" için bir süreç başlatılması olmak üzere üç konuda da değerlendirme yapmak için en az 10 günlük sürenin daha geçmesi gerekiyor.
 
Kulislerde, sağlıklı bir karar almak için deprem bölgesindeki gelişmelerin, kurumların durumunun, partinin sahadaki durumunun ölçülmesi, olası bir erteleme süreci için de hukuki yönden çalışmaların tamamlanması gerektiği kaydediliyor.
 
AKP'li isimler;  6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerle ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), "Bu seçim sağlıklı yapılabilir mi" sorusunun yöneltebileceğini, YSK’nın vereceği olumsuz bir kararla bir ertelemenin yolunun açılabileceğini konuşuyor. Deprem sonrası 1 milyonun üzerinde kişinin başka kentlere gittiğini, bu durumun seçmen iradesini, demokratik temsili sakatlayacağını söyleyenler, YSK’nın bunu değerlendireceğini kaydediyor.
 
Bir başka görüşte ise, "Biz şu en son açıkladığımız yerdeyiz. O da seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması. Henüz yeni bir değerlendirme olmadı. Bir değişiklik olursa Meclis'te uzlaşma aramak şart. Ama şu an gündemimizde yok" değerlendirmesinde bulunuluyor.