Politika

Kulis: CHP Parti Meclisi'nde Gökhan Günaydın toplantıyı neden terk etti?

"Parti meclisinin yetkisinin MYK'ya bile değil yalnızca genel başkana devredilmesini gördüm"

03 Şubat 2019 17:24

HÜLYA KARABAĞLI

CHP’nin 31 Mart yerel seçim adaylarını belirlemek için yaptığı Parti Meclisi (PM) toplantısı gerginliklere ve tartışmalara neden oldu. PM üyesi Erdal Aksünger’in Bayraklı ilçesinden adaylığının kapalı oylamada kabul edilmesine rağmen, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bunu engelleme girişimleri toplantıda kriz yaşanmasına neden oldu. Kılıçdaroğlu, Aksünger’in aday olmasını engellemek için istifasını dahi gündeme getirirken, MYK’yı değiştirme restini çekti. Aksünger’in, kendi isteğiyle adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla kriz donduruldu.

Aksünger’in adaylığını engelleme girişimlerine PM üyelerinin tepki gösterdiği öğrenildi. İlhan Cihaner, “Bu hukuksuzluk niye?” diye sordu. Haluk Pekşen de, “Siz devleti liyakatla yönetmeye çalışıyorsunuz. Bu partide liyakat varsa hakeden bir insan varsa o da Erdal Aksünger’dir.” dedi. Aksünger’in adaylıktan çekilmek durumunda kalmasına tepki gösteren Gökhan Günaydın, Parti meclisinde olanları hukuksuz bularak toplantıyı terk etti. Günaydın T24’e, “Ben parti meclisinin doğru yönetilmemesi, oyların doğru sayılmaması, tüzükteki açık ve gizli oylamaya ilişkin hükümlerin bilerek, göz göre göre çiğnenmesi ve parti meclisinin yetkisinin MYK'ya bile değil yalnızca genel başkana devredilmesini gördüm ve orada daha fazla bulunmanın bir anlamı olmadığını düşündüğüm için terk ettim” açıklamasında bulundu.

Ne olmuştu?

Bayraklı ilçesiyle ilgili Kılıçdaroğlu’nun yetki alarak kendi istediği adayın çıkartılmasını isterken, Aksünger’in aday yapılmak istenmesine karşı çıktığı belirtildi. PM’ye, MYK tarafından sunulan listede Bayraklı’nın bulunmadığı ifade edildi. On beş gün önce yapılan PM’de Aksünger’i aday gösterenler, bu konuda bir önerge verdiler. Ancak yönetim bunun gündemde olmadığını belirterek önergeye karşı çıktı. Önergenin kabul edilmesi üzerine, beş önergeyle birlikte bu önerge için açık oylama yapılması tartışıldı. Kılıçdaroğlu’nun ise bunu MYK’ya güvensizlik anlamına geleceğini belirterek, “MYK’yı oylamayım isterseniz” dediği bildirildi. Kılıçdaroğlu, bunun üzerine PM toplantısına ara vererek MYK’yı topladı. Kılıçdaroğlu’nun, MYK’da, Aksünger’in adaylığına kesin olarak karşı çıktığı ve gerekirse istifa edebileceğin ifade ettiği öğrenildi.

Bu toplantının ardından yeniden toplanan PM’de tartışmaların sürmesi ve açık oylama yapılmak istenmesi üzerine Aksünger, ”Buna gerek yok. Artık bu saatten sonra yormaya, sıkmaya, üzmeye gerek yok kimseyi… Belli ki sizin kafanızda başka liyakatınız var ya da bir korkunuz var. Ben adaylıktan çekiliyorum. Bu tartışmalar son bulsun.” dedi