Koronavirüs

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi bayramda ortaya çıkan görüntüden dolayı kaygılı: Dilim varmıyor ancak vakalar artacak

05 Ağustos 2020 08:24

Kurban Bayramı geride kalırken, özellikle son 10 gündür sosyal mesafe ve maske kuralının hiçe sayıldığı görüntüler uzmanları endişelendirirken, tespit edilen yeni vaka sayısı da yeniden bin rakamının sınırına dayandı. Uzmanlar, bayramda ortaya çıkan görüntüler için “İpin ucu kaçtı” dedi. 

Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Levent Yamanel, "Dilim varmıyor ancak vakalar artacaktır. Koronavirüs çok tehlikeli ve çok çabuk yayılabiliyor. Virüsün öldürücülüğü devam ediyor Vatandaşımız nerede olursa olsunlar kurallara uymalılar" derken; Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de vatandaşları en ufak bir semptom durumunda sağlık kuruluşlarına başvurmaları konusunda uyardı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayramda ortaya çıkan birçok görüntünün üzücü olduğunun altını çizerken, şunları söyledi:

"En ufak bir semptom durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı"

“Önümüzdeki günler ve haftalarda yeni vaka sayılarında artış olacaktır. Bayram döneminde ciddi hareketlilik oldu ve vatandaşlar maalesef gerekli uyarıları dikkate almadılar. Tek dileğimiz yeni vaka sayısının katlanarak artmaması. Ülke genelinde her yerde olumsuz görüntüler olduğunu ileri sürmek doğru olmaz. Bayram dönüşünde vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı, en ufak bir semptom durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

"Herhangi bir semptomun ortaya çıkmaması, bulaşmanın olmadığı anlamına gelmiyor"

Erken teşhis, hem kendilerinin iyileşmesi hem de filyasyon çalışmalarının yapılıp topluma bulaşın önlenmesi açısından çok önemli. Herhangi bir semptomun ortaya çıkmaması, bulaşmanın olmadığı anlamına gelmiyor. Bayramdan sonra memleketine veya tatile gidenler, sevdiklerinize zarar vermemek ve üzülmemek için her koşulda, eve dönüşte 1.5 metre mesafeyi koruyup mutlaka usulüne uygun şekilde maske kullanmalı.”

"Dilim varmıyor ancak vakalar artacaktır"

Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Levent Yamanel de bir hafta, 10 gün sonra ortaya çıkacak tablonun önemine dikkat çekerek, “Dilim varmıyor ancak vakalar artacaktır. Koronavirüs çok tehlikeli ve çok çabuk yayılabiliyor. Virüsün öldürücülüğü devam ediyor Vatandaşımız nerede olursa olsunlar kurallara uymalılar. Bayramdaki sosyal mesafenin hiçe sayıldığı kalabalık görüntülerin olmaması gerekirdi. Tatile veya memleketine gidenler dönüştü 14 gün boyunca yaşlılardan uzak durmalı ve maske kuralından en ufak taviz vermeden dikkatli olmalılar” diye konuştu.

"Türkiye bayramdaki görüntüler nedeniyle sınıfta kaldı"

İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy da “Bayram boyunca ülke genelinde ortaya çıkan görüntüler maalesef ümitlerimizi yerle bir etti” diyerek şöyle devam etti:

"Önümüzdeki haftalarda vaka sayılarında ciddi artış göreceğiz"

“Sadece sahiller değil, köyüne, kasabasına gidip sosyal mesafeyi hiçe sayanlar ve büyük kentlerde oluşan kalabalıklar, kısaca Türkiye bayramdaki görüntüler nedeniyle sınıfta kaldı. Kendimden örnek vermek isterim. Bayramı Şile’de geçirdim. Plaja uzaktan baktığımda bile dehşet içindeydim. İnsanlar çıldırmış gibi sahillere hücum etmişlerdi. Sanki bir çeşit öfkeyle hareket eden, hastalığa meydan okuyan bir tabloydu. İnsanlar yasaklara, uyarılara karşı çıkma halindeler. Elbette koronavirüs uyarılarına isyanın bir bedeli olacaktır. Bu bedel dakikalar, saatler içinde görülmeyecek ancak önümüzdeki haftalarda vaka sayılarında ciddi artış göreceğiz.”