Yaşam

Konuşmamız Gerek Derneği'nden Türkiye'nin ilk menstrüel adalet elçileri programı

27 Mayıs 2024 18:03

Konuşmamız Gerek Derneği, Dünya Menstrual Hijyen Günü'nde (28 Mayıs) Türkiye'nin ilk menstrüel adalet elçileri programını başlatıyor. Bu program, Türkiye'nin 7 bölgesinden seçilen 21 gence menstrüel adalet alanında savunuculuk ve yerel değişim için araç ve kaynaklar sağlayarak menstrüel yoksulluğu ve tabusuna karşı mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlıyor.

2014 yılından beri 28 Mayıs günü dünya genelinde kutlanan Dünya Menstrual Hijyen Günü, regl döngüsünün ortalama 28 gün olması ve regl döneminin her ay ortalama 5 gün sürmesinden dolayı belirleniyor. Bu gün, regl yoksulluğu ve tabusuna karşı dikkat çekmek için kutlanıyor.

Konuşmamız Gerek Derneği'nin 2016 yılında yaptığı Türkiye'nin ilk Regl Yoksulluğu Araştırması, katılımcıların % 73,6'sının menstrüel ürünleri satın alırken zorluk çektiğini ortaya koydu. Bu araştırma, Türkiye'de regl yoksulluğunun ve menstrüel sağlık hakkına ulaşım zorluğunun yaygın olduğunu gösteriyor.

Konuşmamız Gerek Derneği, 2016 yılından beri menstrüel adalet alanındaki savunuculuk çalışmalarını sürdürüyor. Menstrüel adalet elçileri programı, derneğin bu alandaki çalışmalarının bir parçası olarak geliştirildi.

Program, Türkiye'nin 7 bölgesinden seçilen 21 gence menstrüel adalet alanında savunuculuk ve yerel değişim için araç ve kaynaklar sağlayarak menstrüel yoksulluğu ve tabusuna karşı mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlıyor. Program kapsamında seçilen gençler, kendi topluluklarında regl hakkına erişim ve farkındalık çalışmalarında aktif rol alacaklar.

Program lansmanı, Hope Alkazar'da

Programın lansmanı ve Türkiye'deki ilk büyük Dünya Menstrüel Hijyen Günü kutlaması 28 Mayıs günü Hope Alkazar'da gerçekleştirilecek. Anadolu'nun dört bir yanından bu buluşmaya katılan genç elçilerle gerçekleşen etkinlik, Orkid, Mey Diageo, Bluechip ve Hope Alkazar sponsorluğunda, aynı zamanda Empower Vakfı ve Sabancı Vakfı'nın destekleriyle gerçekleşiyor.

Etkinlikte, regl odaklı yaratıcı çemberler ve somatik deneyimleme gibi interaktif çalışmaların yanında, menstrüel adalet çalışmalarına giriş konusunda bilgilendirme oturumu ve 28 Mayıs günü destekçileri olan kurumlardan temsilcilerin de katıldığı anlamlı gençlik katılımı, menstrüel adalet, toplumsal cinsiyet eşitliği, kapsayıcılık ve çeşitlilik konularında tartışılacağı bir networking oturumu da yer alıyor.

Etkinlik, genç elçilerin destekçi ve sponsor kurumlarla ve Türkiye'de menstrüel adalet alanında çalışan paydaşlarla bir araya gelerek 28 Mayıs'ı kutladığı Kırmızı Gala ile sona erecek. Konuşmamız Gerek Derneği'nin desteğiyle genç elçiler, yaşadıkları şehirlere dönerek bir yıl boyunca menstrüel adalet alanında savunuculuk ve saha çalışmalarında aktif rol alacaklar.