Kültür-Sanat

Klasik Türk müziğinin önemli temsilcilerinden Sadun Aksüt yaşamını yitirdi

04 Ocak 2023 13:57

Klasik Türk müziğinin önemli temsilcilerinden Sadun Aksüt  yaşamını yitirdi.

Tamburi Sadun Aksüt, İstanbul'da 90 yaşında hayata veda etti.  Bir süredir rahatsızlığı sebebiyle hastanede tedavi gören Aksüt'ün vefatına ilişkin açıklamada bulunan bestekar Amir Ateş, "Son devrin duayenlerindendi. Fevkalade donanımlı, İstanbul beyefendisi, sanatın gerçek manada temsilcilerinden biriydi." dedi.

Kalan Müzik’ten yapılan paylaşımda, “Klasik Türk müziğinin en önemli temsilcilerinden Sadun Aksüt hocamız vefat etmiştir. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.” denildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Devlet Konservatuvarı da sosyal medya hesabından, usta bestekarın vefatının ardından şu bilgileri verdi:

"Konservatuvarımızın kuruluş aşamasından itibaren icracılığı ve eğitimci kimliğiyle kültür mirası ve Türk müziğimize büyük katkılar sunmuş üstat Sadun Aksüt hocamızı kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Sadun Aksüt, İstanbul Belediye Konservatuvarında Şefik Gürmeriç ve Kemal Gürses'ten, İleri Türk Musikisi Konservatuvarı Derneği'nde Hüseyin Sadettin Arel, Dr. Suphi Ezgi ve Laika Karabey'den, Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde hocası Emin Ongan'ın aracılığı ile büyük üstat tamburi İzzettin Ökte'den dersler alarak yetişmiş ve bu birikimini gerek konservatuarımızdaki eğitimciliği gerekse İstanbul Radyosu'ndaki icracılığıyla ve yetiştirdiği sayısız talebeleriyle hizmete dönüştürmüştür.

13 Ekim 1976 tarih ve 46 sayılı Yönetim Kurulu kararıyla Nida Tüfekçi'nin yürütücüsü olduğu Türk Musikisi Arşiv Kurulu'nda yer alarak, müzik mirasımızın bugünlere ulaşmasına çok değerli katkılar sunmuştur. Besteleri, metot çalışması, şiirleri ve yayınlarıyla bilgi birikimini daima eğitim ve sanat alanına aktaran ve aynı zamanda Prof. Ercümend Berker ve Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu Kütüphanesi'nin bağışçısı olan duayen hocamıza Allah'tan rahmet, ailesine, camiamıza ve sevenlerine başsağlığı dileriz."

Son yolculuğuna uğurlandı

Aksüt için Zincirlikuyu Camisi'nde bugün öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından  Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. 

Sadun Aksüt kimdir?

26 Ekim 1932 tarihinde Amasya’nın Merzifon İlçesi’nde doğan Aksüt, İstanbul Belediye Konservatuvarı, İleri Türk Musikisi Konservatuvarı Derneği ve Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde musiki dersleri al

Başta Münir Nurettin Selçuk olmak üzere dönemin önemli solistlerine tamburu ile eşlik etti. 1966-1967 yılları arasında İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi İcra Heyeti'ne tamburi olarak girdi. 1975 yılında İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'na öğretim görevlisi olarak atandı ve tambur hocalığı yaptı. 16 yıl TRT Türk Sanat Musikisi Repertuvar Kurulu Üyeliği görevini de üstlenen Aksüt, 1981 yılında çeşitli görevler üstlendiği TRT’den emekli oldu. 

Yahya Kemal Beyatlı, Faruk Nafiz Çamlıbel, Mustafa Nafiz Irmak, Ahmet Muhip Dranas, Necip Fazıl Kısakürek, Ümit Yaşar Oğuzcan gibi  şairlerin şiirlerini besteleyen Sadun Aksüt’ün, TRT repertuvarında olan ve sözleri Halil Soyuer, Rüştü Şardağ, Sami Derintuna, İlkan San ve Onur Akay gibi günümüzün şairlerine ait sevilen besteleri de vardır.

Sanat hayatı boyunca 60 saz eseri, yaklaşık 150 şarkı ve 30 ilahinin yanı sıra aralarında Tambur Metodu, 500 Yıllık Türk Musikisi Antolojisi, Türk Musikisinin 100 Bestekarı'nın bulunduğu birçok kitaba imza atan arşivini, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’ne bağışladı.

Kitapları

Türkiye'de ilk yayınlanan Tambur Metodu olan, Tambur Metodu (Yeni öğrenenler için);10 adet fasıl mecmuası500 Yıllık Türk Musikisi AntolojisiDede Efendi (Rauf Yekta Bey'in Esatiz-i Elhan adlı eski Türkçe eserinin Rüştü Eriç'le müşterek tercümesi)GüftelerMüzisyen OsmanoğullarıGüfteler HazinesiTambur Metodu (Geliştirilmiş Teknik)Bahardan Hazana Esintiler (Şiirler)Alkışlarla Geçen Yıllar (Hatırat)Türk Musikisinin 100 BestekârıDillerdeki Şarkılar (Güfteler)Şarkılarda İstanbul