Yaşam

Kızılay'ın deposu olarak kullanılıyordu; 450 yıllık sıbyan mektebi için restorasyon onayı çıktı

24 Ağustos 2019 15:49

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde Mimar Sinan'ın eseri olan Sokullu Mehmet Paşa Camii Külliyesi'nde yer alan 448 yıllık Sıbyan Mektebi için restorasyon kararı çıktı. Bina, Türk Kızılay'ın deposu olarak kullanılıyordu. Restorasyonun ardından Türk Kızılay Lüleburgaz Şube Merkezi olarak hizmet verecek olan okul, Kızılay'ın Türkiye'de hizmet verdiği ilk tarihi bina olma niteliği taşıyacak.

Alınan bilgilere göre kurullardan çıkan karar sonrası Sıbyan Mektebi projesi çizilip onaylandı. Onaylanan projenin ardından Sıbyan Mektebi için ödenek çıkmasının ardından arkeologlar eşliğinde restorasyon çalışması başlayacak. 2020 yılı içerisinde başlaması planlanan restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra tarihi bina Türk Kızılay'ına teslim edilecek.  Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından binanın tarihi yapısına uygun mobilyaların Türk Kızılay'ı tarafından bina içerisine dekore edileceği kaydedildi. 

Sokullu Mehmet Paşa Camii Külliyesi'nin güneyine inşa edilen Sıbyan Mektebi, Osmanlı döneminde medrese eğitimi veriyordu. Yüzyıllar boyunca savaşlar, depremler ve felaketler görmesine rağmen ayakta kalan yapı günümüzde Türk Kızılay Lüleburgaz Şubesi'nin deposu olarak kullanıyor. Tek mekan olan ve geçmişte altında külliyenin tamamına su dağıtan bir şebekenin bulunduğu mekteb yeniden eski günlerine dönmek için gün sayıyor. 

(İHA)