Koronavirüs

Kızılay Başkanı: Yeni dalga olursa 5 bin ünite plazma hazır

"6.400 kişi immün plazma için test aşamasında"

21 Haziran 2020 08:24

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, yeni tip Koronavirüs tedavisinde kullanılan immün plazmalardan ellerinde 5 bin ünite olduğunu ve yeni bir dalga halinde kullanılabileceğini kaydetti. 

Hürriyet'ten İdris Emen'in haberine göre Kınık,  “6.400 kişi test aşamasında. Testleri olumlu sonuçlanırsa bu kişilerden de immün plazma alacağız. Şu anda elimizde dondurulmuş 5 bin ünite civarında immün plazma bulunuyor. Bu plazmaları eksi 25 derecede saklıyoruz. Üç yıllık ömrü olan bu plazmaları ihtiyaç halinde hastanelere iletiyoruz. Bu plazmalar olası bir yeni dalgada veya yükselişte kullanılacak. İletişime geçtiğimiz vatandaşların yüzde 95’i plazma bağışçısı olmayı kabul etti. Ancak elimizdeki stoğa rağmen insanları plazma bağışçısı olmaya davet ediyoruz." diye konuştu. 

Kınık, "Koronayı yenenlerden aldığımız plazmalarda antikor olduğunu biliyoruz. Ancak bir ünite plazmada ne kadar antikor olduğunu bilmiyoruz. Sağlık Bakanlığı bizim verdiğimiz plazmaları saflaştırarak doz haline getirmeye çalışıyor. Buna ‘pasif aşı’ deniliyor.  Bu projenin amacı plazmanın dozunu belirleyerek ihtiyaç halinde hastanelere dozlar halinde iletmek. Böylece bir doktor hastaya kaç doz antikor verdiğini öğrenecek. Türk Kızılayı olarak bu proje için plazma temin ediyoruz.” ifadesini kullandı.