Senaryo ve yönetmenliğini yaptığı ‘Kız Kardeşler’ filmiyle Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan Emin Alper, sıkışmışlık konusunda filmleri arasında benzerlik olduğunu belirterek, “Muhtemelen yaşadığımız bu sıkışıklık halinden çok etkileniyorum ve hayal dünyam da bundan etkileniyor” dedi.
Emin Alper’in Kız Kardeşler’ filminin dünya prömiyeri önceki gün Berlinale’de yapıldı. Gala öncesi Cumhuriyet gazetesinden Esin Küçük Tepepınar’a konuşan Alper, filmleri arasında ‘mikro-kozmos’ konusunda benzerlikler olduğunu belirterek “Tepenin Ardı”nda bir vadi ve orada sıkışmış bir aile vardı, 'Abluka'da bir mahalle ve burada da bir köy olarak çıkıyor karşımıza. Tam manasıyla çıkamadıkları, kendilerini hapsedilmiş hissettikleri, çıkmak için bekledikleri, dağlarla çevrili kapalı bir dünyada yaşıyorlar” dedi.
Abluka filmiyle 72. Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü'na kazanan Alper, “Filmlerinizde hep bir sıkışıklık hali ve hissiyatı var. Bir sinemacı olarak kendinizi nerede görüyorsunuz?” soruna şu yanıtı verdi:
“Muhtemelen yaşadığımız bu sıkışıklık halinden çok etkileniyorum ve hayal dünyam da bundan etkileniyor. Bu da büyük ölçüde bizim ülkemizde yaşanan koşullardan kaynaklanıyor sanırım. Tam bir şeyleri değiştirdik, değiştiriyoruz derken, bir bakıyorsun çok daha kötü bir noktaya gelmişiz. Dön dolaş bu çukurdan çıkamama hali sanırım bizim kuşağın ruh halini etkiliyor. Bir de etrafımızda herkes ve her şey bir şekilde değişiyor ama biz ayak uyduramıyoruz. Değiştirdiğimizi sanıyoruz, ‘Haydi Avrupalı olduk’, AB filan derken Ortadoğu karmaşasına geri dönüyoruz. Bunlar çok etkiliyor. Neden hep böyle şeyler yazıyorum diye düşünüyorum ben de, herhalde tüm bunlardan etkileniyorum.”
Söyleşinin tamamı için tıklayınız