Politika

Kılıçdaroğlu PM'de belediye başkanlarından "örgüte karışmayın dedim ama karışıyorlar" diye şikâyetçi olmuş

"10 bin seçmen kaydırıldı haberiniz yok"

27 Eylül 2023 12:03

Eray Görgülü

Kongre süreçleri ile ilgili sert tartışmaların yaşandığı CHP Parti Meclisi'nde (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kongrelere müdahale edildiği eleştirilerini kabul etmediği ve belediye başkanları ile ilgili de "Örgüte karışmayın dedim ama karışıyorlar" ifadesini kullandığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu seçimden sonra özeleştiri yapılmamasının da genel bir strateji olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, "Biz niye yenildiğimizi söyleyelim" ifadesini de kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin ardından kurultay takvimini başlatan CHP'nin Parti Meclisi toplantısında seçim sonrası yaşananlar ve kurultay süreci gündeme geldi. Kılıçdaroğlu, yenilginin erken kabullenildiğini belirtirken, özeleştiri yapılmadığı yönündeki yorumlarla ilgili de "Genel bir strateji olarak görmek lazım. Biz niye yenildiğimizi söyleyelim" diye konuştu.

Genel Başkan adayı olan Grup Başkanı Özgür Özel'in katılmadığı toplantıda değişimcilerin en çok eleştiri getirdiği konuların başında il ve ilçe kongrelerinde yaşananlar oldu. Değişimciler, Kılıçdaroğlu ve ona yakın isimlerin, kongre üyelerine baskı yaptığını iddia ederken, Kılıçdaroğlu, "Ben kurultay işleriyle ilgilenmiyorum, arkadaşlar da ilgilenmiyor ama bazı arkadaşlarımız tümüyle kendini buraya vermiş durumda, bu doğru değil" dedi. 

"10 bin seçmen kaydırıldı haberiniz yok"

Bunun üzerine söz alan PM üyesi Onursal Adıgüzel, şu ifadeleri kullandı: "Saydığınız isimler tamamen sizin kendi ekibinizde. Her iki ayda bir YSK'dan aldığımız seçmen listesi alınmadı. Örneğin Eyüp'te 10 bin seçmen kaydırılmış durumda ama bununla ilgili genel merkezde en ufak bir çalışma yok, haberiniz yok. Sizin kadrolarınız, parti içi işlerle ilgilendiği kadar bunlarla ilgilenmiyor.

"Parti, troll aklına teslim edilmiş durumda"

Bazı PM üyeleri de, İstanbul İl Başkanlığına adaylığını koyan Cemal Canpolat'ın sosyal medyadan yaptığı adaylık açıklamasının, partinin finanse ettiği hesaplar tarafından paylaşıldığına dikkat çekti.

"Parti, troll aklına teslim edilmiş durumda" diyen PM üyeleri, "Siz tüm adaylara eşitim diyorsunuz ama, parti tarafından finanse edilen hesaplar bunu yapıyor" eleştirisini getirdi.

Değişimciler, Kılıçdaroğlu'na "Kongre üyelerini aradığınızı duyuyoruz. Sivas kongresinde divan başkanı adayı olan birini aradınız" derken Kılıçdaroğlu da "Ben öyle bir şey yapmadım. Hiçbir zaman divan belirlemedim, genel başkan divan belirlemez" yanıtını verdi. Kongre süreçleri ile ilgili bir eleştiri de, bir önceki MYK'da yer alan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'dan geldi. Ağbaba, "Malatya'ya özel müdahaleler yapıldı. Genel merkez, milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Barış Bektaş ve Abdurrahman Tutdere'yi görevlendirdi. Niye böyle bir şey yapıyorsunuz" dedi. 

"Örgüt bataklıktır, o bataklığa batmayın işinize bakın diyorum"

PM’de, Kılıçdaroğlu’nun istediği adayları seçtirebilmek için belediye başkanlarına talimat verdiği ve Balıkesir il kongresinin seyrinin 3 belediye başkanına açtığı telefonla değiştirildiği iddiaları da gündeme gelirken, Kılıçdaroğlu ise, “Belediye başkanlarına ‘senelerdir söylüyorum, örgüt bir bataklıktır, o bataklığa batmayın işinize bakın’ diyorum. Belediye başkanlarının hepsine örgüte karışmayın dedim ama karışıyorlar” ifadelerini kullandı. 

"Karışmayın dedim ama karışıyorlar"

Kongrelere müdahale edildiği eleştirilerini yanıtlayan Kılıçdaroğlu, suçlamaları kabul etmezken, belediye başkanları ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Kılıçdaroğlu, "Belediye başkanlarının hepsine örgüte karışmayın dedim ama karışıyorlar" ifadesini kullandı. 

Baltacı, üç kez hatırlattı, Kılıçdaroğlu yanıtlamadı

PM'de Afyonkarahisar Merkez İlçe Kongresi'nde Grup Başkanvekili Burcu Köksal ile CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı arasında yaşanan tartışma da gündeme geldi.

Köksal, kongrede Baltacı'ya yönelerek, "Sen beni telefonda tehdit edemezsin. Telefonda söylediklerini burada söyleyeceksin. Beni Afyon'dan AKP kazıyamadı, sen kazıyamazsın" şeklinde tepki göstermişti.

Hasan Baltacı, Köksal'ın disipline sevk edilmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, olayı tasvip etmediğini belirtirken, disiplin talebi ile ilgili bir değerlendirmede bulunmadı. Bunun üzerine Baltacı, iki kez daha bu talebinden bahsetti ancak Kılıçdaroğlu, bu eleştiri ile ilgili net bir yanıt vermedi. 

"Benim hiçbir akraban bir yerde değil"

PM üyelerinin bir diğer eleştiri konusu da Ankara'da seçilen kurultay delegelerinin Genel Merkez yakın isimlerden oluşması oldu. Delegelerin çoğunun ya belediyeler ile ya da genel merkeze yakın isimlerle doğrudan bağlantısının bulunduğunu iddia eden PM üyeleri, diğer illerde bu durumun tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu bu eleştirilerle ilgili de "Benim hiçbir akrabam hiçbir yerde değil" yanıtını verdi.