CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a yaptığı ziyaretinde, yeni anayasa konusuna birkaç cümle değindiklerini, Meclis İç Tüzüğü hakkında konuştuklarını ve Meclis'in güçlenmesi için bazı önerilerde bulunduğunu anlattı.
Kılıçdaroğlu, gazeteci-yazar Murat Yetkin'e yaptığı açıklamada, Kurtulmuş ile yeni anayasa tartışmaları hakkında konuşup konuşmadığı sorusu üzerine, "Bizim yeni bir anayasa konusunda ne düşündüğümüz belli; altında CHP dahil altı partinin imzası var. Biz bunun için ısrarlı olacağız. Ancak AK Parti’nin nasıl bir teklifle geleceğini bilmiyoruz. Gelince bakıp, ona göre kararımızı veririz. Emin olun Anayasa konusuna neredeyse hiç girmedik; sadece sunarken birkaç cümle" ifadesini kullandı.
Kılıçdaroğlu, ziyarete ilişkin şunları kaydetti:
"Çoğunlukla Meclis İç Tüzüğü konuştuk. Meclis İç Tüzüğü'nde yapılacak değişikliklerle Meclis’in etkisini, her bir milletvekilinin değerini arttırmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu konudaki önerilerimizi anlattık Sayın Başkana.
Yasama organı, yürütmenin baskısı altında. Örneğin Cumhurbaşkanı, 'şu kişinin dokunulmazlığı kaldırılsın' dediği anda o kişinin fezlekesi hemen öne çekiliyor. Fezlekelerin, iktidarın muhalefet üzerindeki baskı aracına dönüşmesinin yanlış olduğunu ve bu konuda TBMM’nin temsil ilkesini de dikkate alıp hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledik.
600 milletvekili var TBMM’de. Meclis komisyonlarında görev alan milletvekilleri yine de orada görüşlerini dile getirebiliyor. Komisyon dışı kalanlar sadece oylamalarda parmak kaldırıp indiriyor. Oysa araştırma komisyonları kurulsa orada, devlet yapısının, bürokrasinin, üniversitelerin, sivil toplumun da katılımıyla yasama organı değerli çalışmalar üretebilir. Ben milletvekili iken yer almıştım araştırma komisyonlarında, gayet yararlı çalışmalar yapılıyordu. O nedenle araştırma önergelerine de izin verilmesi gerekiyor."
Yazının tamamı için tıklayın.