Politika

Kılıçdaroğlu AİHM'in Osman Kavala kararını hatırlattı: Saray bilmiyor olabilir; Türkiye, AİHM kararlarına uyacağına söz vermiştir

29 Eylül 2023 18:26

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Gezi davasında hapis cezasının onanmasına verilen tepkiler devam ediyor. Yargıtay'a AİHM'in kavala hakkındaki kararını hatırlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Anlaşılan o ki Saray Hükümeti, 'Türkiye’yi daha ne kadar itibarsızlaştırabilirim, daha ne kadar küçük düşürebilirim' arayışına girmiş. İçeride AYM kararlarını uygulamayarak 'Ben anayasayı tanımıyorum' diyen Saray, AİHM kararlarını da yerine getirmiyor" dedi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi davasında Kavala hakkında AİHM’in vermiş olduğu, "tutuklanmanın siyasi baskı sonucu gerçekleştiği" yönündeki "hak ihlali” kararını dikkate almayarak, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, TİP Milletvekili Can Atalay' ile Tayfun KahramanMine Özerden ve Çiğdem Mater’e verilen 18’er yıl hapis cezalarını onamıştı.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI | Yargıtay'ın Can Atalay acelesi: AYM, 27 Eylül'de tarih verdi, Yargıtay, Berberoğlu örneğine rağmen Atalay'ın cezasını bir gün sonra onadı

Kılıçdaroğlu, Gezi davası sanıklarına verilen karar sonrası yaptığı açıklamaya bir yenisini daha ekledi. Kılıçdaroğlu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Anlaşılan o ki Saray Hükümeti, 'Türkiye’yi daha ne kadar itibarsızlaştırabilirim, daha ne kadar küçük düşürebilirim' arayışına girmiş. İçeride AYM kararlarını uygulamayarak 'Ben anayasayı tanımıyorum' diyen Saray, AİHM kararlarını da yerine getirmiyor.

"Türkiye, uluslararası sözleşmelerde AİHM kararlarına bağlı olduğunu beyan etmiştir"

Bakmayın 'Dik durma, boyun eğmeme' yalanlarına… Türkiye, uluslararası sözleşmelerde AİHM kararlarına bağlı olduğunu beyan etmiş, bu kararları uygulayacağına söz vermiştir. Saray bilmiyor olabilir, ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geleneği, her şartta verdiği sözü tutmaktır."

Kılıçdaroğlu, Yargıtay kararı açıklandığında yaptığı ilk açıklamada ise, "Yargıtay, bir demokrasi mücadelesi olan Gezi Parkı Direnişinin, talimatla 'suç' gösterilmesi utancına ortaklık etmiştir. Unutulmamalıdır ki; Gezi direnişi, demokrasi tarihimizde özgürlüğü haykıran gençlerin gür sesidir. Bu sesi hiçbir güç kısamaz! Bu karar büyük bir utançtır!" demişti.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU'NUN ANALİZİ |  Yargıtay, Gezi'de AİHM kararı ile AYM içtihadını dikkate almadı, cemaat dinlemelerini kanıt saydı, cezaları az bularak onadı!