Ekonomi

Kılıçdaroğlu açıkladı; Hesap Uzmanları ve Maliye Teftiş kurulları ile DPT tekrar açılacak

"Hesap Uzmanları Kurulu, Maliye Teftiş Kurulu ve Devlet Planlama Teşkilatı devletin akademisi gibiydi"

23 Mart 2023 23:55

T24 Ekonomi

Millet İttifakı'nın 13. Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de devlet bürokrasisinin en köklü kurumlarından olan ve AKP iktidarı döneminde kapatılan Hesap Uzmanları Kurulu ve Maliye Teftiş Kurulu ile Devlet Planlama Teşkilatı'nın tekrar açacaklarını söyledi.

Kendisi de Hesap Uzmanları Kurulu'nda yetiştikten sonra Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü gibi üst düzey bürokratik görevlere gelen Kılıçdaroğlu'nun açılacağını söylediği bu kurumlar, Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde AKP iktidarı tarafından Temmuz 2011'de kapatılmıştı.

"Bu üç kurul kapatıldı, devlet nitelikli eleman bulmakta zorlandı"

Kılıçdaroğlu, Halk TV'de soruları yanıtlarken, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

"Hesap Uzmanları Kurulu gibi, Maliye Teftiş Kurulu gibi Devlet Planlama Teşkilatı gibi kurullar devletin akademisi gibiydi. Yani buradan yetişenler, devletin üst organlarında görev almışlardır. Planlamadan rahmetli Özal gelmiştir, pek çok plancı, maliye müfettişlerinden hesap uzmanlarından genel müdürler, müsteşarlar, bakanlar, başbakanlık müsteşarları hep buralardan çıkmıştır. Buralarda her siyasi görüşten kişi vardır ama bunların hepsi devlet için çalışırlar, devletin ne olduğunu, devletin nasıl çalışması gerektiğini bilirler. Fakat üzülerek ifade edeyim; bu üç kurul da kapatıldı. Ve devlet ondan sonra nitelikli eleman bulmakta zorlandı. Bize kurul başkanları şöyle görev verirlerdi; 'Gidin siyasal bilgiler fakültesine, akademilere, hukuk fakültesine; son sınıf öğrencilerinden en başarılı olanları hocalarla görüşün, gelip bizim sınava girsinler diye ikna edin'. Maliye Teftiş Kurulu da aynısını yapardı. Devlet Planlama da aynısını yapardı. Biz birbirimizden eleman çalardık, en yetişmiş olanlar bize gelsin ve bizim kurulumuz daha güçlü olsun diye. 

Dediğim gibi bu üç kurulu da kapattılar. Üç kurulu da açmak lazım çünkü bütün dünyada var bu tür kurullar. Ve bu tür kurullar, bürokrasinin temel taşıdır. Bakanlıkların teftiş kurulları yine aynı şekilde. Buralara çok nitelikli ve özel sınavlarla insanlar alınır ve yetiştirilir. Daha sonra bürokraside önemli görevlerde yer alır." 

TIKLAYIN | Maliye Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulu kapatıldı!