Çevre

Kazdağlılar: Daha önce görev yaptığı Çanakkale'de de yüzlerce ağaç kesti; Muğla Valisi Tavlı görevden alınsın

02 Ağustos 2023 22:58

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, daha önce görev yaptığı Çanakkale'de yüz binlerce ağaç kesimi yaptırdıktan sonra şimdi Akbelen'de benzer uygulamalarda bulunan Muğla Valisi Orhan Tavlı hakkında soruşturma başlatılarak görevinden alınarak hakkında dava açılması çağrısında bulundu.

Limak Holding ve IC Holding‘in ortak iştiraki YK Enerji çalışanlarının Muğla‘da bulunan Akbelen Ormanı‘da izinsiz ve Anayasa’ya aykırı ağaç kesimi gerçekleştirebilmesi için polis ve jandarma güçlerine hukuksuz emirler veren vali Tavlı‘nın görevden alınmasına yönelik çağrılar sürüyor.

Yeşil Gazete'de yer alan habere göre; Tavlı’nın 2016-2020 yılları arasında Çanakkale Valiliği yaptığı sırada Alamos Gold adlı Kanadalı şirketin de aynı şekilde 350 bin ağaç kesmesine vasıta olduğu bildiriliyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında “Biz Kazdağlılar, Muğla Valisi Orhan Tavlı’yı yakından tanıyoruz. Çanakkale Valisi iken Kazdağları’na yaptığı kötülüğü hiç unutmadık. Hep aklımızda. Kazdağları’nın sincabı da unutmadı!” ifadeleri kullanıldı.

“2000’li yılların başından itibaren Kazdağları’nda yürüttüğümüz onurlu mücadele sonucu altın madeni projelerine geçit vermemiştik. Bu dönemde görev yapan valiler şirketlerin çalışma izinlerini imzalamamıştı” diyen Kazdağlı ekoloji savunucuları, “Ancak özel görevle geldiği belli olan Orhan Tavlı Çanakkale Valisi olarak atandıktan sonra, altıncı şirketler bayram etti ve şirketlerin çalışma izinleri hızla imzalanmaya başlandı” dedi.

Vali Orhan Tavlı ne yaptı?

Tavlı’nın 2016 yılında göreve gelmesinden sonra, TÜMAD Madencilik, 2017 yılında Lapseki’de Altın Madeni Projesi’ni işletmeye aldı. Bu proje kapsamında 100 binlerce ağaç kesildi.

Ardından Danıştay süreci tamamlanmadan Alamos Gold’a ait Kirazlı Altın Madeni Projesi’ne çalışma izni verildi ve 2019’da 350 bin ağaç kesilerek koskoca bir orman ekosistemi  yok edildi.

Aktivistler, Tavlı’nın “tüm çabasına, baskı ve zulmüne rağmen Kirazlı direnişine engel olamadığını” aktardı.

Açıklamada, Tavlı’nın 2020’de atandığı Muğla’da da benzer uygulamalara imza attığı belirtilerek, 24 Temmuz’dan bu yana yaşananlara değinildi:

Tavlı, kamu yararına hizmet etmek yerine, yüzlerce kolluk kuvveti nezaretinde IC Holding ve Limak iştiraki olan YK Enerji’ye Akbelen Ormanı’nı yok ettirdi. Ormanını koruyan köylülerin, yaşam savunucularının üstüne biber gazı sıktırdı, TOMA’larla basınçlı su uygulattı, coplattırdı, darp ettirdi, gözaltına aldırdı. Jammer’lerle haberleşme özgürlüğüne engel koydurdu.

“Kazdağları, Akbelen ve tarih Tavlı’yı unutmayacak!“

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, İkizköy direnişçilerinin 01 Ağustos’ta İçişleri Bakanlığı’na başvurarak vali Tavlı hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Dernek, şunları kaydetti:

“Akbelen Ormanı’nda 24.07.2023 günü başlayan ‘orman kesim işlemi’ni hukuksuzca uygulatan, Anayasal suçu engellemek için yurttaşlık görevini yerine getiren yurttaşlara karşı kolluk gücünün zor kullanılmasından sorumlu olan, Anayasanın 169. Maddesini ihlal suretiyle Anayasal suç işleyen ve görevini kötüye kullanan Vali Orhan Tavlı hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu  Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında soruşturma başlatılarak, öncelikle görevden alınmasını, ilgili mahkemelerde hakkında dava açılmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz.”

TIKLAYIN | Cengiz Holding, Kazdağları’nda ağaç kesimine başladı

TIKLAYIN | Akbelen direnişinde 10. gün: Sinyal kesiciler, polis bariyerleri, hızar sesleri...