Çevre

Kazdağı Koruma Derneği: Uranyum çalışmalarını acilen durdurun

22 Ağustos 2022 20:38

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yöneticileri, Ayvacık’ta sondaj çalışmalarının yapıldığı sahada incelemede bulundu. MTA tarafından devam eden uranyum arama sondajlarının yapıldığı bölgede iş ve çevre güvenliğinin hiçe sayıldığı görüldü. Sondaj faaliyetinin acilen durdurulması, alanda inceleme yapılması ve çevreye zarar verenler hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması talep edildi.

Çanakkale'ye bağlı Ayvacık’ın Arıklı köyü yakınlarında sondaj çalışmaları devam eden uranyum-toryum madeni ile ilgili Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yöneticileri, bugün bölgede inceleme yaptı. MTA tarafından devam eden uranyum arama sondajlarının yapıldığı bölgede, çevre ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir şekilde çalışma yapıldığını gözlemleyen dernek yönetimi, sondaj çalışmalarının acilen durdurulmasını istedi.

"İş ve çevre güvenliği yok sayılıyor"    

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Arıklı köyü yakınlarında devam eden sondajlar, Nusratlı, Yeşilyurt, Kayalar, Çatlı, Tartışık, Dibekli, Güzelköy, Hasanobası, Ahmetçe, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Demirci, Hüseyinfakı köyleri ile Küçükkuyu beldesini etkiliyor. Bölgede yapılan incelemede, orman içindeki sondaj noktasında, sondaj atık çamurlarının içi membranla kaplı atık havuzlarında toplanması gerekirken önlem alınmadan bir çukurda toplandığı görüldü. Ayrıca kimyasallı atık suların doğrudan toprağa verildiği tespit edildi. Kullanılan kimyasallar ve yağların ambalajlarının orman içerisine bırakıldığını gözlemleyen dernek yönetimi, çevre sağlığının hiçe sayıldığını dile getirdi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, iş güvenliği ile ilgili olarak ise “Alanda çalışan sondaj görevlilerinde baret gibi iş güvenliği ekipmanları kullanılmıyor” dedi.

"Sondaj delikleri kapatılmıyor"    

“Oldukça tehlikeli bir maden olan uranyumun arandığı bölgede açılan sondaj deliğinin üstü kapatılmıyor” diyen Doğan, sondajdan çıkartılan ve radyoaktif olma ihtimali bulunan karot örneklerinin ise üstü açık bir şekilde alanda bulunduğunu dile getirdi. Çok sayıda ağacın kesildiği ve bazı ağaçların da zarar gördüğünün belirlendiğini söyleyen Doğan, “Konu ‘Alo Çevre’ ye intikal ettirilmiş ancak telefona çıkan görevli bakanlıklarının acil işlem yapmadığını ancak 15 gün içerisinde işlem yapılabileceğini, acil durumlar için Alo Zabıta-153’ün aranabileceğini belirtmiştir” ifadelerini kullandı.  

Konunun Ayvacık Belediye Başkanlığı’na bildirildiğini belirten Doğan, “Belediye tarafından, söz konusu alanın mücavir alan olmaması nedeniyle görev alanları dışında olduğu ve bu nedenle hiçbir işlem yapamayacakları belirtilmiştir. Gecikilmesi durumunda delillerin ortadan kaldırılması söz konusu olacaktır” dedi.

Konuyla ilgili bugün, Ayvacık Kaymakamlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Ayvacık İlçe Sağlık Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne ve CİMER’e başvuruda bulunuldu. Yapılan başvuruda, sondaj faaliyetinin acilen durdurulması, alanda inceleme yapılması ve çevreye zarar verenler hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması talep edildi.