Çevre

Kaz Dağları İstanbul Dayanışması Kanada vatandaşlarına seslendi: Madencilik faaliyeti sürdüren Kanadalı şirketleri durdurun

Kaz Dağları İstanbul Dayanışması, Amanos Gold şirketini Kanada İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti

10 Eylül 2019 16:28

Kaz Dağları İstanbul Dayanışması, Kaz Dağları'nda altın arama faaliyeti yürüten Kanadalı Amanos Gold şirketini Kanada İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti. Açıklamada Kanada halkından çevre ve doğa katliamı yapan Kanadalı maden şirketlerini durdurması istendi.

Yapılan açıklamada Kaz Dağları Kirazlı mevkiinde Kanadalı Alamos şirketi tarafından devam ettirilen doğa talanının durdurulması için Kanada İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanıldığı belirtilerek "26 Temmuz'da başlatılan, günden güne katlanarak büyüyen 'Su ve Vicdan Nöbeti'mizle tüm dünyaya gösterdik ki, biz bu talan karşısında gözlerimizi yummayacak, sadece Kirazlı’da değil kentlerde de bu mücadeleyi büyüterek mezarımızı kazmalarına karşı çıkacağız" denildi. 

"Doğa sizin önlemlerinizi umursamaz"

Açıklamada Alamos Gold’un Kazdağları’nda siyanürle ayrıştırma yöntemi ile yapacağı altın madenciliğine neden karşı çıkıldığı şöyle sıralandı:

"Çünkü; şu ana kadar on binlerce ağaç kesilip yok edildi, beraberinde oradaki yaban hayat, endemik bitkiler yani tüm ekosistem de yok oldu, toprak kazılarak cehennem çukurları oluşturuldu. Şimdi sırada dağların patlatılması, oluşturulan cehennem çukurlarına tonlarca siyanür dökülerek altının diğer maddelerden ayrıştırılması işlemleri var. Eğer durdurmazsak bu siyanür balçıkları yıllarca o çukurlarda kalacak. Asla sızmaz dedikleri siyanür toprağa sızdığında, bölgenin içme suyunu sağlayan Atıkhisar barajını zehirleyecek. Olası bir taşmayla ekosisteme zehir akacak. Siyanür toprağa sızmaz diyenlere, önlem alınacak diyenlere 1953 Gönen depremini, yine deprem sonrası Fukushima'da yaşananları hatırlatıyor, doğa sizin önlemlerinizi umursamaz diyoruz."

Konsolosluk önünden Kanada hükümetine ya da Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya değil Kanada vatandaşlarına seslenilen açıklamada "Kanadalı şirketler siyanürle altın ararken geçmişte Filipinler’de, Guyana’da, Arjantin’de neden oldukları çevre felaketlerinin Türkiye’de tekrarlanmasını istemiyoruz" denildi.

Kanada vatandaşlarına: "Hepinizi mücadelemize ortak olmaya çağırıyoruz"

Açıklamanın devamında Kanada vatandaşlarına seslenildi:

"Bu yerel tahribatlar birleştiğinde Dünya'mızın ekosisteminin yani sonuçta Kanada’nın da etkileneceğini hatta şu anda da etkilendiğini biliyoruz. Bizler Kaz Dağları'nda ve bugün Kanada Konsolosluğu önünde hepimizin doğasını ve yaşam alanlarını savunuyoruz. Siz Kanada yurttaşlarından, Türkiye’de ve dünyanın farklı bölgelerinde doğa katliamları yaparak madencilik faaliyeti sürdüren Kanadalı şirketleri durdurmanızı istiyoruz. Para babaları orada cebine altınları koyarken, dünyamız yok olmasın diye hepinizi mücadelemize ortak olmaya çağırıyoruz."