Çevre

Kars'ta sel ve dolu nedeniyle tarlalar zarar gördü: Çiftçi kan ağlıyor

26 Temmuz 2023 18:54

Kars'ta son günlerde yaşanan şiddetli sağanak yağış, dolu ve sel çiftçilerin ürünlerine zarar verdi. Ekinleri sel nedeniyle zarar gören Gelirli köyü çiftçilerinden Ersin Alp, "Tarlalarımız yok oldu gitti. Bu tarla biçilmez. Tarlalarımız öldü gitti. Sel vuran tarlaları hayvanlara bırakacağız. Köylü perişan oldu. Üstelik bir şap hastalığı da hayvana girdi. 3 ineğim 8 tane de danam öldü. Kimse de gelip demedi ki bu hayvancı ve çiftçi ne yapıyor"  diyerek sitem etti.

CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman son birkaç gündür dolu ve sel nedeniyle büyük hasar oluşan köylerde incelemelerde bulundu. Daha sonra Kars’ın merkeze bağlı Gelirli köyünde yoğun sağanak yağış sonrası oluşan selden zarar gören çiftçileri ziyaret etti.

Toraman, "Tüm köylerimizi yerinde inceledik. Gerçekten çok acı veren durumlar gözlemledik. Afetlerden zarar gören köylerimizi kapsayan çok acil afet eylem planı oluşturulmalı. Kars Valiliği koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlar, ÇKS’ye kayıtlı olan veya olmayan çiftçilerinin hasarlarının tespit etmesi gerekiyor" diye konuştu.

"ŞU ANA KADAR BİZİ ARAYIP SORAN BİR YETKİLİ OLMADI”

Akaryakıta yapılan zamlara da değinen çiftçi Alp, şunları söyledi:

"Köylü perişan oldu. 800 dönüm yer ektim hepsi aynı durumda. Mazot olmuş 38-40 lira, gübre olmuş 20 lira. Bir traktör bir günde 5 bin lira yakıyor. Ürünümüzü nasıl toplayacağız bilmiyoruz, çaresiziz. Şu ana kadar hiç kimse bize merhaba demedi.  Hiç kimse henüz gelmedi. İlk siz geldiniz. Tarlalarımız yok oldu gitti. Bu tarla biçilmez. Tarlalarımız öldü gitti. Sel vuran tarlaları hayvanlara bırakacağız. Köylü perişan oldu. Bizim rızkımız ve gelirimiz bu. Hükümet gelip çiftçinin halini görsün ve baksın millet nasıl yaşıyor. Ektiğimizi biçemeyip zarar ediyoruz. Bu yıl Allah vermişti onu da geri aldı. Üstelik bir şap hastalığı da hayvana girdi. 3 ineğim 8 tane de danam öldü. Kimse de gelip demedi ki bu hayvancı ve çiftçi ne yapıyor" (ANKA)