Politika

Karar yazarı Kiras: AK Parti heyeti gerçekten de yalnızca başörtüsü teklifi için mi HDP’den destek istemeye gitti?

10 Kasım 2022 09:48

Karar Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, AKP heyetinin Anayasa konusunda HDP'ye yaptığı ziyarete ilişkin olarak, "HDP’nin 'başörtüsü ve aile' konularının yer alacağı bildirilen anayasa değişikliği paketine destek vermesini gerektirecek siyasi bir sebep yok. Neden böyle bir konuda Cumhur İttifakı ile birlikte hareket etsin? Kendi tabanında hoş karşılanmayacağı belli olan bu iş birliğinden ne kazanacak? AK Parti heyeti gerçekten de yalnızca başörtüsü teklifini referanduma götürebilmek için mi HDP’den destek istemeye gitti?" diye sordu. 

Kiras, "Erdoğan ve Bahçeli geri adım mı attı?" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Eğer öyleyse söz konusu görüşmenin ardından AK Parti yöneticileri ve eski ya da yeni bazı milletvekilleri neden HDP’yi terör örgütüyle eş tutmanın yanlış olduğuna dair demeçler verdiler sırayla? Hatta bazıları bu arada neden yeni bir çözüm sürecinin lafını etme gereği duydular?

Olaya buradan bakıldığında asıl meselenin başörtüsü referandumu değil, önümüzdeki seçim için artık pek ümit vermeyen mevcut iktidar yapısını değiştirmeye dönük bir arayışın tezahürü olduğu söylenebilir.

Öyleyse ilk bakışta “referandumdan vaz geçilmesi” şeklinde okunan açıklama belki “HDP ile temastan vazgeçilmesi” şeklinde de okunabilir.

Demek ki daha önce “CHP'nin HDP ile görüşmesi demek PKK ile teması demektir” diyen Bahçeli’nin şimdi AK Parti heyetinin HDP ile görüşmesi hakkında “doğal ve doğru bir adımdır” demesi birtakım siyasi mecburiyetlerin sonucudur. Cumhur İttifakını devam ettirebilmenin gereğidir.

Buna mukabil, MHP liderinin merakla beklenen grup konuşmasında, geçtiğimiz birkaç günlük süreç boyunca kimi AK Parti yöneticilerinin HDP hakkında kullandıkları hayırhah ifadelere ve özelikle yeni bir çözüm süreci talebinin bir anda dillendirilmeye başlanmasına hiç değinmemiş olması ilgi çekicidir.

Belki de ne referandum konusunda ne de HDP ile temas bahsinde tam anlamıyla bir geri adım söz konusu olmayabilir."

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - “HDP'ye gidilmemesi abes” diyen AKP’li Cevheri: Ülkeye sosyal barışı diyalog getirir, bir çözüm süreci neden olmasın