Medya

Karar yazarı İbrahim Kiras: Ülkedeki genel refah sürdüğü zamanlarda "adamlar çalıyor ama çalışıyor" yaklaşımı benimsenebiliyor

03 Haziran 2021 08:07

Karar gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, yolsuzlukların fakir ülkelerde daha çok görüldüğüne işaret ederek, "Demek ki yolsuzlukla fakirlik arasında da bir bağlantı ve ortaklık var. Herhalde bu ortaklık her ikisine de kaynaklık eden hukuk eksikliği problemi. Bir ülkede hukukun üstünlüğü veya kanun hakimiyeti olmayınca verimli bir ekonomi düzeni de olmuyor. Çünkü ekonomi kuralların belli olduğu bir sosyo-politik düzen istiyor. Özetle, hem yoksulluğun hem de yolsuzluğun sebebi hukuksuzluktur" diye yazdı.

Yoksulluğu yenmek için yolsuzluğun ortadan kaldırılması gerekliliğine vurgu yapan Kiras, "Ancak yolsuzlukla mücadele dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir iş değil. Çünkü bunun için öncelikle toplumun yolsuzluklardan şikayetçi olması gerekir. Bazı durumlarda toplum bu konuyu tolere etme eğiliminde olabiliyor. Özellikle ülkedeki genel refahın henüz sürdüğü zamanlarda yolsuzluklar karşısında “Adamlar çalıyor ama çalışıyor” yaklaşımı benimsenebiliyor. Bazı toplumlarda ise “Kim gelse çalacak” anlayışı çerçevesinde yolsuzluğun bir ölçüde meşrulaştırılması yoluyla iktidara yönelik desteğin sürdürüldüğüne şahit olunabiliyor. İktidarın bu konudaki söylentileri yalan, iftira ve algı oyunu olarak gösterebilmedeki becerisi de ayrı bir belirleyici burada..." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...